Látvány-csapatsport támogatása – adófelajánlás


Az adófelajánlás formájában történő támogatás előnye az adókedvezménnyel szemben, hogy összegét nem kell az adózónál ráfordításként elszámolni, mivel az adózó az adóévi bevallott és megfizetett adója terhére rendelkezik róla. Az adózót az így átutalt összeg alapján jóváírás illeti meg, ami a következő adóévben az adófolyószámláján jelenik meg.

A felajánlott összegeket az állami adóhatóság az adózó által benyújtott támogatási igazolások és egyéb adminisztratív feltételek teljesítése esetén utalja át a támogatni kívánt szervezetek részére.


Az adófelajánlás lépései a támogató oldaláról:

1. Szerződéskötés (együttműködési megállapodás) a támogatott szervezettel:

A megállapodásnak fontos kritériuma, hogy az adózó a kedvezményezett célra történő felajánlásáért a támogatott szervezet részéről ellenszolgáltatásra nem jogosult. Az ezzel ellentétes megállapodás semmis. Ezen szabály alól kivétel a szponzori szerződés keretében juttatott kiegészítő sportfejlesztési támogatás.

A támogatás során a felajánlott összeg 12,5 százaléka kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak minősül, amiről a felek támogatási vagy szponzori szerződést köthetnek.

  • Ha a felek a kiegészítő sportfejlesztési támogatásról támogatási szerződést kötnek, úgy az adózó nem jogosult ellenszolgáltatásra.
  • Ha a felek szponzori szerződésben állapodnak meg, úgy az adózó ellenszolgáltatásra jogosult, ebben az esetben a 12,5 százalékos kiegészítő sportfejlesztési támogatás általános forgalmi adó nélküli értéket jelent.


2. Támogatási igazolás kiállítása

Az adófelajánláshoz mindenképpen szükséges, hogy az adózó rendelkezzen a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan kiállított igazolással.

A támogatási igazolást látvány-csapatsport támogatása esetén a felek által aláírt együttes kérelemre

  • ha a támogatás kedvezményezettje az országos sportági szakszövetség, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), akkor a sportpolitikáért felelős miniszter,
  • egyéb esetekben az országos sportági szakszövetség állítja ki.

Az igazolás kiállítója az igazolást a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül közvetlenül megküldi az adóhatóság részére. Az adózónak nem kell csatolnia az igazolást a rendelkezéséhez.


3. A rendelkező nyilatkozat megtétele

Az adózó az adófelajánlást kizárólag elektronikus úton teheti meg:

  • egyes havi, illetve negyedéves társasági adóelőleg-kötelezettségek 80 százalékos mértékéig a ’RENDNY nyomtatványon legkésőbb az esedékes adóelőleg-fizetési kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőt megelőző hónap utolsó napjáig.
  • összeségében a társasági adó 80 százalékos mértékéig, amennyiben az adózó a bevallott adóelőlegek terhére nem tett nyilatkozatot, vagy a felajánlott és az adóhatóság által kedvezményezett célra átutalt összeg nem éri el a fizetendő adó összegének 80 százalékát. A nyilatkozatot a társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig a társaságiadó-bevallásában teheti meg.

Egyidejűleg több célra is lehet rendelkezni a támogatásról. Látvány-csapatsport támogatás esetén meg kell jelölni a támogatási jogcímeket is.


Az adóhatóság a támogatott részére az átutalást csak akkor teljesíti, ha:

  • az adózónak és a kedvezményezettnek az igazolás igénylésének időpontjában és az átutalás napján nincs 100 ezer forintot meghaladó nettó módon számított adótartozása,
  • az igazolásokat az adóelőlegnyilatkozat benyújtásáig, illetve az adó terhére történő felajánlások esetén legkésőbb az éves adóbevallás benyújtásáig kézhez kapja,
  • az adózó a vonatkozó bevallást határidőben benyújtotta,
  • az adózó a vonatkozó bevallásban fizetendő adóelőlegként, adóként megjelölt összeget megfizette,
  • az adózó az éves adó terhére tett felajánlásával a teljes adóévi felajánlások összege nem haladja meg a „80 százalékos korlátot”.


Az adózót a felajánlott összegre tekintettel jóváírás illeti meg, aminek összege:

  • adóelőleg-felajánlás  esetén 7,5%,
  • az adóbevalláskor az éves adó terhére tett felajánlás esetén 2,5%.

Az adózó azonban nem jogosult jóváírásra a 12,5 százalék kiegészítő sportfejlesztési támogatás, valamint a maradék 87,5 százalékának 1 százaléka után (az 1%-nak megfelelő összeget az adóhatóság az érintett országos sportági szakszövetségnek, valamint az EMMI-nek utalja tovább).

A jóváírás napja: a társasági adóbevallás esedékességét követő második naptári hónap első napja (2022. adóévi felajánlás esetén 2022.07.01.). Az adójóváírás összege adómentes bevételnek minősül, ami egyéb bevételként számolható el, a társasági adóalap megállapítása során pedig az adózás előtti eredményt csökkenti.