Cégautóadó


Cégautóadót a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott személygépkocsi után kell fizetni. A környezetkímélő gépkocsik (elektromos gépkocsi és nulla emissziós gépkocsi, melynek környezetvédelmi osztályjelzése 5Z) után nem kell cégautóadót fizetni.


Az adókötelezettség alá tartozó járművek


Az adókötelezettség azon személygépkocsi után áll fenn, amelynek nem magánszemély, tehát például gazdasági társaság, egyesület vagy egyéb szervezet a hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa, és a személygépkocsi belföldi hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámmal rendelkezik.


Adó kapcsolódik minden olyan személygépkocsihoz is, amely után "nem magánszemély" a  számvitelről szóló törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve magánszemély a személyi jövedelemadó törvény szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számolt el. Ebben az esetben a gépkocsi lehet akár belföldön, akár külföldön nyilvántartott is.

 

A fenti szabályozás alapján tehát egy belföldi illetőségű gazdasági társaság (kft., bt.) a magyar hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi után a törvény erejénél fogva köteles cégautóadót fizetni, még abban az esetben is, ha költséget egyáltalán nem számol el utána, vagy mert például kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozik.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy magánszemély tulajdonában álló olyan gépkocsi esetében nem kell egy társaságnak cégautóadót fizetnie, amelynek használatával összefüggésben a magánszemély a költségei ellentételezésére kizárólag

  • hivatali, üzleti utazásra kiállított kiküldetési rendelvény alapján,
  • munkába járással kapcsolatban

kap költségtérítést, mely nem haladja meg a jogszabályban meghatározott mértéket.



Az adó alanya

 

Az adó alanya főszabály szerint a személygépkocsi belföldi hatósági nyilvántartás szerinti nem magánszemély tulajdonosa, több tulajdonos esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Pénzügyi lízingbe vagy tartós bérletbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya a pénzügyi lízingbevevőként bejegyzett, tartós bérletbe vevő nem magánszemély. Belföldi hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki/amely a személygépkocsi után költséget számol el.

 

Magánszemély csak abban az esetben lesz az adó alanya, ha a tulajdonában álló gépkocsi után vagy ő maga vagy más személy a számviteli törvény vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint költséget számol el.


Az adótétel (adómérték)

 

A fizetendő adó összege (adótétel) a személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítményének és környezetvédelmi osztályba sorolásának függvénye. 


 

Környezetvédelmi osztály-jelzés

gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kW)

„0”-„4” osztályjelzések esetén

„6”-„10” osztályjelzések esetén

„5”; „14-15” osztályjelzések esetén

0-50

16 500 Ft

8 800 Ft

7 700 Ft

51-90

22 000 Ft

11 000 Ft

8 800 Ft

91-120

33 000 Ft

22 000 Ft

11 000 Ft

120 felett

44 000 Ft

33 000 Ft

22 000 Ft


Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) számú Kormányrendelet értelmében

a cégautóadó havi mértéke 2022. július 1. és 2022. december 31. között: 

Környezetvédelmi osztály-jelzés

gépjármű hajtómotorjának teljesítmény (kW)

„0”-„4” osztályjelzések esetén

„6”-„10” osztályjelzések esetén

„5”; „14-15” osztályjelzések esetén

0-50

30 500 forint

16 000 forint

14 000 forint

51-90

41 000 forint

20 000 forint

16 000 forint

91-120

61 000 forint

41 000 forint

20 000 forint

120 felett

81 000 forint

61 000 forint

41 000 forint

 

A cégautóadó bevallása, megfizetése

 

A cégautóadót – főszabályként – az adó alanya, speciális esetben a költséget elszámoló vagy a személygépkocsit használó, önadózással negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20-áig állapítja meg, vallja be és fizeti meg. Ha egy személygépkocsinak több tulajdonosa van, akkor valamennyi adóalany önállóan (tulajdoni hányadnak megfelelően) köteles teljesíteni az eljárási kötelezettségeket.



Kétszeres adóztatás kizárása

 

Annak érdekében, hogy senkit ne terheljen ugyanazon autó után két adóteher is, a negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére megállapított gépjárműadó. Levonásra a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt. A levonásnak további feltétele, hogy az adóalany a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget tegyen.


Az adókötelezettség időtartama

 

Az adókötelezettség a nem magánszemély tulajdonában lévő, vagy általa pénzügyi lízingbe, tartós bérletbe vett, hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi esetében a tulajdonszerzést, pénzügyi lízingbe vételt, tartós bérletbe vételt követő hónap 1. napján keletkezik.

Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsit a nem magánszemély tulajdonos elidegeníti, a lízingbe adónak visszaadja, illetve, amelyben a a személygépkocsit a bérbeadónak visszaadja.

 

Az adókötelezettség nem magánszemély esetén tehát legalább egy hónapra fennáll, és minden esetben teljes naptári hónapra vonatkozik akkor is, ha költséget egy naptári hónapon belül akár csak 1-2 napos bérlet időtartamára számoltak el.


Forgalomból ideiglenesen kivont személygépkocsi

A cégautóadóra vonatkozó jogszabály értelmében a cégautóadó kötelezettség nem függ attól, hogy az adó tárgyát képező személygépkocsit ideiglenesen kivonták-e a forgalomból vagy sem, mivel a jogszabályban nem szerepel a megszűnési okok között a forgalomból való kivonás.

Amennyiben a nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsit ideiglenesen kivonják a forgalomból úgy, hogy a tulajdonjog átruházására nem kerül sor, akkor a személygépkocsi értékesítéséig fennáll a cégautóadó fizetési kötelezettség.

 

Külföldi rendszámú autó rövidtávú bérlése során felmerülő cégautóadó fizetési kötelezettség

 

Ha egy gazdasági társaság a külföldi üzleti út során dolgozójának rövidtávon autót bérel és ezután költségeket (pl. bérleti díj, üzemanyag, biztosítási díj) számol el, akkor a külföldi bérautó után Magyarországon cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik.  


Az alkalomszerűen bérelt magyar hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi) személygépkocsi utáni adókötelezettség – ha a költségelszámolás egy hónapon belül történik – abban a hónapban áll fenn, melyet megelőző hónapban a költségelszámolás történt.


Az adó mértékének meghatározásához szükséges a személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztály-jelzése. Ezen adatok jellemzően szerepelnek a gépjármű használatához szükséges okmányokban (forgalmi engedély). Ha a gépjármű környezetvédelmi osztály-jelzése nem ismert a társaság előtt az adókötelezettség meghatározása érdekében, akkor a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló KöHÉM rendelet előírása értelmében a személygépkocsi környezetvédelmi osztály-jelzése: „6”.



Környezetvédelmi termékdíj a külföldről bérelt személygépkocsi után

Külföldi tulajdonú cégeknél gyakran előfordul, hogy a külföldi tulajdonos az anyaországban lízingelt autót használatra átadja a belföldi leányvállalatnak.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény (továbbiakban Ktdt.) rendelkezése alapján a gépjárműveknek vannak termékdíjköteles alkotórészei, összetevői, például a gumiabroncs, az akkumulátor, a kenőolaj és az elektromos, elektronikai berendezés.

A Ktdt. előírása szerint a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség a termékdíjköteles termék forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele esetén keletkezik és az első belföldi forgalomba hozót vagy első saját célú felhasználót terheli. Saját célú felhasználásnak minősül a termékdíjköteles terméknek a kötelezett saját vagy alkalmazottja magánszükséglete kielégítésére való felhasználása; illetve minden más használata, ideértve a szolgáltatásnyújtás keretében történő használatot, felhasználást vagy használatba adást is.

A fentiek alapján a belföldi leányvállalatnak a gépjárművek termékdíj-köteles alkotórészei után saját célú felhasználás címén termékdíj-kötelezettsége keletkezik, a saját célú felhasználás költségként való elszámolásának napján.