A társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése devizában


Társasági adó

A 2022. augusztusában elfogadott 298/2022 (VIII. 9.) Kormányrendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében a vállalatok a társasági adót már ne csak forintban, hanem euróban vagy amerikai dollárban is megfizethessék.

A társaságoknak ezt a szándékukat az adóév első napját megelőző hónap első napjáig kell bejelenteniük az adóhatóságnak az erre rendszeresített T201T jelű formanyomtatványon, mely bejelentést az adóhatóság nyilvántartásba vesz. A nyomtatványon a változás bekövetkezésének időpontjaként az adóév első napját kell megadni. A választás az adóév egészére vonatkozik, a nyilatkozat megtételére vonatkozó határidő jogvesztő, annak elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.


A naptári éves adózóknak, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, legkésőbb 2022. november 30-án erről a szándékukról nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as adóévre megtenni.

A rendelet értelmében lehetőség van a bejelentésben szereplő devizáról másik választható devizára áttérni, ezt az adóév utolsó napjáig lehet módosítani. Ugyanígy, ha az adózó az adó devizában történő megfizetésének lehetőségével mégsem kíván élni, akkor azt szintén az adóév utolsó napjáig jelentheti be az adóhatóságnak.

A bejelentés mindkét említett esetben a következő adóév első napjától hatályos és a bejelentésre vonatkozó határidő szintén jogvesztő.

A Kormányrendelet értelmében a bejelentés alapján az adózó a bejelentéssel érintett adóév tekintetében megállapított és bevallott társasági adóelőleg, társasági adó fizetési kötelezettségnek tehet eleget devizában. A devizában történő társasági adófizetés választásakor nem „pénzforgalmi szemlélet” érvényesül. Ez azt jelenti, hogy a naptári éves adózók esetében elsőként a 2023. évi társaságiadó-előlegek és majd a 2023. adóévre vonatkozó társasági adó teljesíthető devizában. A 2023. május 31-ig befizetendő 2022. adóévre vonatkozó társaságiadó-fizetési kötelezettséget még forintban kell teljesíteni, még akkor is, ha a bejelentéssel érintett adóévben válik esedékessé.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a társasági adókötelezettséget, a könyvvezetés, illetve adófizetés pénznemétől függetlenül, továbbra is forintban kell meghatározni, és ezt a forintban meghatározott adókötelezettséget alapul véve kell a társaságiadó-fizetési kötelezettséget a választott devizaösszegben teljesíteni.

Az adóelőleg- és adófizetési kötelezettségnek az adózó egy a Magyar Államkincstár által erre a célra létrehozott számlára (a bejelentésének megfelelő devizában) történő átutalással tesz eleget. Ha a bejelentésben megjelölt devizanemtől eltérő devizanemben vezetett számláról érkezik az átutalás, akkor az átváltás költsége az adózót terheli.  

Az így befizetett összeg, az adózó számlájának megterhelése napján érvényes MNB által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adófolyószámláján. Ezt követően a forintösszeget az adóhatóság átvezeti a társasági adó befizetése céljából vezetett államháztartási számlára.

Az adó megfizetés időpontjának a Magyar Államkincstár számlájára történő utalás időpontja minősül.  

Az adóhatóság az adószámlán nyilvántartott adatokról előállított kivonaton, feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés euró- vagy amerikaidollár-összegét és devizanemét, az alkalmazott átváltási árfolyamot, valamint az elszámolt forintösszeget.

 

Helyi iparűzési adó

A vállalatok a 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg- és adófizetési kötelezettségüknek euróban vagy amerikai dollárban is eleget tehetnek a 366/2022. (IX.26.) Kormányrendelet értelmében.

A társasági adótól eltérően, a helyi iparűzési adóban a pénzforgalmi szemlélet érvényesül, így a 2023-ban esedékessé váló 2022. évi helyi iparűzésiadó-kötelezettség tekintetében már lehetőség van az adó euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésére. A 2023 márciusában esedékes helyi iparűzési adóelőleg is teljesíthető amerikai dollárban vagy euróban.

Az adófizetést a Magyar Államkincstár által az egyes önkormányzatok részére e célból nyitott devizaszámlára lehet teljesíteni. Különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén a Nemzeti Adó-és Vámhivatal részére nyitott devizaszámlára lehet az utalást teljesíteni.

Az árfolyam a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint a Magyar Államkincstár számlavezető bankjához történő beérkezéskori értéken kerül megállapításra. A Magyar Államkincstár az ezen az árfolyamon számított forintösszeget utalja át az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

Az illetékes adóhatóság az adózó adószámláján a Magyar Államkincstár által az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára átutalt összeget tünteti fel befizetésként.

Az adó megfizetés napjának az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja minősül.

Az illetékes adóhatóság az adószámlán nyilvántartott adatokról előállított kivonaton feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés összegét, devizanemét, valamint az árfolyamot és az elszámolt forintösszeget.

A helyi iparűzési adóelőleg és adó devizában történő megfizetését a hivatkozott Kormányrendelet nem köti előzetes bejelentési kötelezettséghez.