KIVONAT AZ ADÓTÖRVÉNYEK 2022. ÉVKÖZBENI és 2023. ÉVI VÁLTOZÁSAIBÓL


Személyi jövedelemadó

Minimálbér és a munkáltatói közterhek változása

2022. december 15-én az érintett felek megállapodtak a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. Az erről szóló rendelet 2022. december 19-én még nem jelent meg. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tájékoztatása szerint az összegek az alábbiak szerint alakulnak.


2022

emelés mértéke

2023

Minimálbér

200.000 Ft 

16%

232.000 Ft

Garantált bérminimum

260.000 Ft

14%

296.400 Ft

Szociális hozzájárulási adó

13%

-

13%

 

SZÉP Kártya

Az éves rekreációs keretösszeg évi 450.000 Ft marad 2023. évre is.

A SZÉP Kártya zsebeit a jövő évben az 1554/2022. (XI. 21.) Kormányhatározat alapján várhatóan összevonják.  A szabályozási javaslat kidolgozása folyamatban van.

Közterhek alakulása béren kívüli juttatások esetén:

Juttatás nettó összege x (15% SZJA+13% SZOCHO)= 28%

Közterhek alakulása egyes meghatározott juttatásoknál:

(Juttatás nettó összege x 1,18) x (15% SZJA+13% SZOCHO)= 33,04%


Távmunka költségtérítés

A veszélyhelyzetre tekintettel korábban Kormányrendeletben szabályozott távmunka és az azzal kapcsolatban fizethető költségtérítés 2022. június 1-jei hatállyal bekerült a Munka Törvénykönyvébe és a Személyi jövedelemadó törvénybe.

A munkaszerződésben kikötött Munka Törvénykönyve szerinti távmunkavégzés esetén igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adó év első napján érvényes havi minimálbér 10 %-nak megfelelő összeg, ez 2023. január 1-jétől várhatóan 23.200 Ft.

Ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része minősül igazolás nélkül elszámolható költségtérítésnek.

(Hatályos 2023. január 01-től)


Kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés

A Szja tv. 3. számú Melléklet, II/6. pontja alapján igazolás nélkül, költségként elszámolható a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az alábbi összeg:

Tölthető hibrid jármű esetén: a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma 70%-a és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár szorzata

Tisztán elektromos meghajtású járműveknél100 kilométerenként 3 liter ESZ 95 ólmozatlan motorbenzinnek a NAV által havonta közzétett üzemanyagárral meghatározott összege.

Az üzemanyag-fogyasztáson kívül változatlanul, igazolás nélkül elszámolható 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség.

(Hatályos 2022. október 01-től)


Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó mértéke 13%, melynek mértéke 2023. évben sem változik.


Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítási járulékok mértéke

A járulékok kapcsán nincs jelentős változás, a 2023-as évben a következők szerint alakulnak:

  • A társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5% 
  • A nyugdíjjárulék mértéke 10% 


Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2023. január 1-jétől 9.600 Ft-ra emelkedik (napi összege 360 Ft)


Rehabilitációs hozzájárulás

A hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese személyenként, ez 2023. évi minimálbérrel számolva 2.088.000 Ft/fő/év.


Jogviszony bejelentési szabályok

Az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosítása egyszerűsíti a munkáltatók kötelezettségét olyan szempontból, hogy jövőre már nem csak a T1041 jelű nyomtatványon lehet a jogviszony végét bejelenteni, hanem a 08 jelű havi adó- és járulékbevallásban is. Az adóhatóság az adózó által közölt bevallási adatok alapján a biztosítási jogviszony megszűnéséről szóló bejelentést hivatalból elvégzi, és az adatot továbbítja az egészségbiztosítás biztosítotti nyilvántartása (NEAK) részére, melyről a foglalkoztatottat és a foglalkoztatót értesíti.

Az Art. módosítása nyomán a határozott idejű foglalkoztatás esetén a biztosítotti bejelentés megtételekor kell bejelenteni a jogviszony szerződés szerinti végső időpontját is. Amennyiben ez a végső időpont változna, akkor változásbejelentésként kell azt az adóhatóság felé jelezni.

(Hatályos 2023. január 01-től)


Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher mértéke az eddigi fix összegek helyett a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér meghatározott százalékához kötött.

(Hatályos 2022. július 01-től)


Kisvállalati adó

Az adó mértéke 2023. adóévre továbbra is 10%.


Társasági adó

Fejlesztési adókedvezmény

Az állami támogatások kapcsán az Európai Bizottság által 2021 őszén hozott határozat alapján 2022. január 1-jével megváltozott a Magyarországra vonatkozó európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III.22.) Kormányrendelet.

A megváltozott szabályozás szerint az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a beruházás induló beruházás legyen. Megszűnik önálló támogatási jogcímként a jelenértéken legalább 6 milliárd Ft értékű beruházás, és a jelenértéken legalább 3 milliárd Ft értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás.

A fejlesztési adókedvezmény igénybevétele továbbra is bejelentési kötelezettséghez kötött.

(Hatályos 2022. március 21-től)


Tulajdonosi részesedésre elszámolt értékvesztés

Az adóévben növeli az adózás előtti eredményt az elszámolt értékvesztés összege:

  • minden esetben - a Ptk. szerinti saját tőke/jegyzett tőke arány, vagy a veszteség fedezetét szolgáló tőkeemelés révén szerzett tulajdoni részesedés esetén
  • az adózó döntésétől függően – más jellegű tulajdoni részesedésre elszámolt értékvesztés esetén.

Amikor az az eszköz, amelyre tekintettel az adóalap-növelő tétel alkalmazásra került, kivezetésre kerül az eszközök közül, vagy az értékvesztés visszaírásra kerül, ha az adózó - döntése alapján - alkalmazta a növelő tételt és a teljes csökkentő tételt nem tudta érvényesíteni, a még nem érvényesített rész csökkenti az adóalapot.

(Hatályos 2022. július 28-tól)


Elektromos töltőállomás adóalap-kedvezménye

A Társasági adóról szóló törvény módosítását az általános csoportmentességi rendelet változása indukálta. A jogszabálymódosítás eredményeképpen az adózás előtti eredményt csökkenti az elektromos töltőállomás bekerülési értéke. A pozitív működési eredményhez képest számított különbözet összege tehát már nem jelent korlátot.

Az új előírásokat a 2022. január 31-ét követően benyújtott adóbevallások vonatkozásban kell alkalmazni. Az átmeneti rendelkezés értelmében azok a társaságok, amelyek az adóalapjukat 2021-es adóévben ilyen jogcímen csökkentették, önellenőrzést kell benyújtsanak.

Az adóalap csökkentése egyúttal de minimis támogatásnak minősül. A 2022-ben kezdődő adóév tekintetében az adózókat választási lehetőség illeti meg és nyilatkozhatnak úgy is, hogy az adóalap-kedvezményt de minimis rendelet helyett a Válságközlemény alapján veszik igénybe.

(Hatályos 2022. december 24-től)


Szokásos piaci ár megállapítása

A nyári adócsomag részeként a transzferárral kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatára került sor.

A legfontosabb változások az interkvartilis tartomány és a medián kötelező alkalmazása a 2022-ben kezdődő adóév adókötelezettségének megállapítása során.

Amennyiben a kapcsolt vállalkozások által egymás között alkalmazott ár, árrés, vagy haszon nem esett bele a szokásos piaci tartományba, az adóhatósági elvárások szerint a tartomány legközelebbi elfogadható értékére, az alsó, vagy felső kvartilisre történhetett a kiigazítás.

A módosítás következtében, ha a társaság által alkalmazott ellenérték a szokásos piaci tartományon kívül esik, az adózás előtt eredmény módosítása során szokásos piaci árként a szokásos piaci tartomány középső értékét (mediánt) kell figyelembe venni. A társaság a mediántól eltérő értékre is kiigazíthatja az adózás előtti eredményét, de ekkor igazolnia kell, hogy a szokásos piaci tartományon belül egy a mediántól eltérő érték felel meg a legjobban a vizsgált ügyletnek.

Ha a társaság által alkalmazott ellenérték a szokásos piaci tartományon belül helyezkedik el, akkor a hatályba lépett rendelkezések szerint az adózás előtti eredmény csökkentésének vagy növelésének nincs helye.

További változás, hogy bevezetésre kerül egy új adatszolgáltatási kötelezettség, melyet az adózóknak a társaságiadó-bevallásban kell teljesíteniük. Az adatszolgáltatás pontos tartalma és terjedelme a Pénzügyminisztérium által társadalmi egyeztetés céljából közzétett rendelet módosítási tervezetből ismerhető meg, az NGM rendelet módosításának kihirdetésére még nem került sor.


Válságközlemény alkalmazása

Az adózó választhat, hogy a Társasági adóról szóló törvény alapján kötelezően de minimis, illetve adózó választásától függő de minimis támogatásokat ne de minimis támogatásként, hanem az Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatás céljából kiadott európai bizottsági közlemény – Válságközlemény – szabályaival összhangban érvényesítse. Az adózónak erre irányuló választását a társasági adóbevallásban jelölni szükséges. Első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévről 2022. december 24-ét követően benyújtott bevallásban választható.

A támogatás akkor vehető igénybe a Válságközlemény alapján, ha az adózó működését a háború gazdasági hatásai hátrányosan érintik, erről a társasági adóbevallásban nyilatkozni kell.

Az érvényesíthető támogatás maximális összege - a kapcsolt vállalkozásokat is figyelembe véve -400.000 euró, a de minimis támogatásnál figyelembe veendő 200.000/100.000 euróhoz képest.


Társasági adó fizetése devizában

A 298/2022. (VIII.9.) Kormányrendelet értelmében a társasági adóalanyok megfizethetik társasági adójukat euróban és amerikai dollárban, első alkalommal a 2022. szeptember 30-át kezdődő adóév tekintetében. Ezen szándékukat az adóhatóságnak be kell jelenteniük az adóév első napját megelőző hónap első napjáig. A bejelentési határidő mindegyik esetben jogvesztő.

A devizában történő társasági adófizetés választásakor nem „pénzforgalmi szemlélet” érvényesül. Ez azt jelenti, hogy a naptári éves adózók esetében elsőként a 2023. évi társaságiadó-előlegek és majd a 2023. adóévre vonatkozó társasági adó teljesíthető devizában. A 2023. május 31-ig befizetendő 2022. adóévre vonatkozó társaságiadó-fizetési kötelezettséget még forintban kell teljesíteni, még akkor is, ha a bejelentéssel érintett adóévben válik esedékessé.

társasági adókötelezettséget, a könyvvezetés, illetve adófizetés pénznemétől függetlenül, továbbra is forintban kell meghatározni.


Általános forgalmi adó

Ingatlan ügyletekhez kapcsolódó változások

Az „új ingatlan” fogalma kibővül a rendeltetésváltozással, illetve a rendeltetési egységek számában bekövetkező változással létrejövő ingatlanokkal (pl. üzletből lakás lesz, vagy az albetétesítés). Ennek értelmében új ingatlannak minősül és értékesítése adóköteles lesz, ha az első rendeltetésszerű használatbavétel megtörtént, de mint önálló rendeltetési egység rendeltetését vagy a rendeltetési egységeinek számát megváltoztatták, és az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

(Hatályos 2023. január 01-től)


Fordított adózás

A jelenlegi építési-szerelés munkák, és egyéb szerelési munkák fordított adóztatásával kapcsolatos jogértelmezési nehézségek feloldása érdekében módosításra kerül az Áfa tv 142. § (1) bekezdés b) pontja. A módosítás lényege, hogy a fordított adózás alkalmazásához – az egyéb feltételek fennállása esetén – általánosan hatósági engedélyre és hatósághoz történő bejelentésre lesz szükség.

A két szabályozás közötti különbséget az alábbi táblázatban szemléltetjük.

RÉGI, hatályos 2022.12.31-ig

ÚJ, hatályos 2023. 01.01-től

szolgáltatásnyújtás

szolgáltatásnyújtás

építési-szerelési, egyéb szerelési munka

építési-szerelési, egyéb szerelési munka

ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is - irányul

ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését és rendeltetésének megváltoztatását is - irányul

feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles, építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz vagy egyszerű bejelentéshez kötött,

feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez (pl. örökségvédelmi hiv., településképi bejelentés) kötött

szolgáltatás igénybevevője előzetesen, írásban nyilatkozik

szolgáltatás igénybevevője előzetesen, írásban nyilatkozik

 (Hatályos 2023. január 01-től)


Uniós előírás értelmében 2026. december 31-ig továbbra is alkalmazható a fordított adózási mód az Áfa tv. 6/A. és 6/B. számú mellékleteiben található gabona- és acélipari termékek, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátásra jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (széndioxid kvóta) vonatkozásában.

(Hatályos 2022. július 01-től)


Lakásokra vonatkozó 5%-os áfa

Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes 5%-os áfakulcs eredetileg 2022. december 31-ig volt alkalmazható, ez meghosszabbításra kerül 2024. december 31-ig, ha a teljesítés, részteljesítés (előleg esetén a fizetendő adó megállapítása) 2021. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Átmeneti szabály értelmében 2028. december 31-ig alkalmazható az 5%-os áfakulcs, ha

  • a lakóingatlan 2024. december 31-én már rendelkezett végleges építési engedéllyel vagy
  • az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2024. december 31. napján bejelentették.


Év végi árkorrekciók kezelése

Az adóhatóság szakmai értelmezése szerint amennyiben az adózók az alapanyagárak emelkedéséből adódó többletköltségeik bizonyos részét külön megállapodás alapján továbbterhelik és az előre kalkulált, illetve a tényleges alapanyagárak közötti különbözet bizonyos részét így a partnereik megtérítik, akkor valójában a termékek eladási árának utólagos módosítását hajtják végre a felek. Ebben az esetben a korrekció ügyletenként, a korábban kibocsátott számla/számlák módosításával végezhető el, az Áfa tv. 168. § (2) bekezdése szerinti számlával egy tekintet alá eső okirattal, amely  online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá esik.

Amennyiben a korrekcióval érintett ügyletet magában foglaló adómegállapítási időszak bevallással lezárt időszaknak minősül, akkor a bevallást önellenőrizni kell. Közösségi partner felé kibocsátott számlák esetében a ’65-ös bevallás önellenőrzésén túl felmerül az ’A60-as összesítő nyilatkozat helyesbítése is.

Ugyanezt a szakmai értelmezést kell a szolgáltatásnyújtások (pl. fuvarozási szolgáltatás) esetében a üzemanyagár emelkedések továbbterhelése során alkalmazni.


Helyi iparűzési adó

Adófizetés devizában

 

A vállalatok a 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg- és adófizetési kötelezettségüknek euróban vagy amerikai dollárban is eleget tehetnek a 366/2022. (IX.26.) Kormányrendelet értelmében.

A társasági adótól eltérően, a helyi iparűzési adóban a pénzforgalmi szemlélet érvényesül, így a 2023-ban esedékessé váló 2022. évi helyi iparűzésiadó-kötelezettség tekintetében már lehetőség van az adó euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésére. A 2023 márciusában esedékes helyi iparűzési adóelőleg is teljesíthető amerikai dollárban vagy euróban.

Az adófizetést a Magyar Államkincstár által az egyes önkormányzatok részére e célból nyitott devizaszámlára lehet teljesíteni.

A helyi iparűzési adóelőleg és adó devizában történő megfizetését a hivatkozott Kormányrendelet nem köti előzetes bejelentési kötelezettséghez.


Egyszerűsített adóalap-megállapítás

 

A helyi adókról szóló törvény módosítása egységesíti az adóalap megállapítási módszereket. A változás azon kisvállalkozói kört érinti, amelynek éves szinten számított bevétele a 25 millió Ft-ot, illetve átalányadózó kereskedők esetében a 120 millió Ft-ot nem haladja meg.

A kisvállalkozók adóalapjukat bevételi sávonként határozzák meg, fizetési kötelezettségüknek évente egyszer kell eleget tenniük, és adóbevallást is csak bizonyos feltételek fennállása esetén kell benyújtaniuk.

Ezen egyszerűsített adóalap-megállapítási mód választásáról nyilatkozni kell.


(Hatályos 2023. január 01-től)


Illeték

A kapcsolt vállalkozások közötti visszterhes ingatlan vagy belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét értékesítése esetén, a jogszabályváltozás következtében, a vagyonszerzés akkor lesz illetékmentes, ha a vagyonszerző előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásából, üzemeltetéséből, illetve saját tulajdonú ingatlan adásvételéből származik.

(Hatályos 2023. január 01-től)


Extraprofit adók

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében a kormány több gazdasági szektorra (pénzügyi szektor különböző szereplői, energetikai társaságok, légitársaságok, gyógyszerforgalmazók, biztosítók, kiskereskedelmi ágazat) vetett ki új különadókat, illetve emelt meg már meglévő különadókat a 197/2022. (VI.4.) Kormányrendeletével.

A legtöbb szabály 2022. július 1-jén lépett hatályba, és a 2022., illetve 2023. adóévre jelent többlet terhet az érintett gazdasági szereplőknek.

Ebben a Kormányrendeletben került kihirdetésre a cégautóadó, népegészségügyi termékadó, távközlési pótadó, kiskereskedelmi pótadó, és az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adók, illetve a jövedéki adó, és bányajáradék emelése is.

A fentieken kívül különadók és megemelt mértékű adók sújtják a pénzügyi szektorban meghatározott tevékenységet végző vállalatokat, a kőolajtermék-előállító és feldolgozóipari társaságokat, biztosító társaságokat, valamint a gyógyszerforgalmazókat is.


Egyéb adók

Reklámadó

A reklámadó mértéke 2023. december 31-ig 0% marad. Eddig az időpontig nem kapcsolódik hozzá társasági adóban a társasági adóról szóló törvény 3. számú melléklet A/16. pontja szerinti adóalap-növelő tétel sem.


Turizmusfejlesztési hozzájárulás

A 2022. október 1. napjától 2023. március 31. napjáig terjedő időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni. A mentességgel érintett időszakra már benyújtott bevallások önellenőrzés keretében módosíthatók.