Zárás


Zárás – zárási ütemterv

A hatékony zárás feltétele a zárási ütemterv kialakítása, a részletes feladatfelosztás elkészítése, valamint ezek alapján a pontos, határidőben történő kivitelezés.

A könyvvizsgálati munka megkönnyítése érdekében számos lépést tettünk az elmúlt években – strukturált formájú elektronikus adatcsere az Audit feltöltőn keresztül, audit lépések felülvizsgálata, munkalapok automatizálása – amelyet azonban szeretnénk tovább fejleszteni, így kérjük Önöket, hogy az Audit feltöltőben rendelkezésre bocsátott adatkérő listát alaposan tanulmányozzak és a zárási ütemtervben az audit feladatokkal, valamint az információ szolgáltatással is számoljanak az audit megkezdése előtti időszakban.

A vezetőségi levélben kiemelt figyelmet fordítunk annak megítélésére, hogy a könyvvizsgálati előkészületek milyen pontossággal és teljességgel készültek el.

Igény esetén a részletes feladatfelosztás elkészítéséhez minta zárási ütemtervvel rendelkezünk, amely tartalmazza a Számviteli törvény alapján az adott üzleti év zárásához kapcsolódó feladatokat: elhatárolások, értékvesztések, értékelések (készlet, vevő), terven felüli értékcsökkenés, céltartalék, devizás tételek átértékelése, leltárak összeállítása, fordulónap utáni események kezelése.


Számviteli becslések

Mit is jelent a fogalom?

Számviteli becslésnek a pénzügyi kimutatások azon tételeit nevezzük, amelyek nem mérhetők pontosan, csupán becsléssel határoz-hatók meg.

A pénzügyi kimutatások mely tételei érintettek jellemzően?

  • tárgyi eszközök gazdasági hasznos élettartamának becslése
  • tárgyi eszközök maradványértékének meghatározása
  • készletek értékelése, értékállósága-vevőkövetelések értékállósága-céltartalékok
  • garanciális céltartalék mértéke, minden, ami bizonytalanságból fakad, pl. peres ügyek, garanciális kötelezettségek

Miért kell ezzel foglalkozni?

A könyvvizsgáló célja, hogy elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen arról, hogy a pénzügyi kimutatásokban megjelenített vagy közzétett számviteli becslések, beleértve a valós értékre vonatkozó számviteli becsléseket ésszerűek-e, és hogy a pénzügyi kimutatásokban szereplő kapcsolódó közzétételek megfelelőek-e a vonatkozó pénzügyi beszámolási keretelvek összefüggésében.

Milyen vizsgálati eljárásokra kell számítani?

Értékeljük, hogy a vezetés hogyan vett figyelembe és miért vetett el alternatív feltételezéseket vagy kimeneteleket, vagy hogyan mérlegelte más módon a becslési bizonytalanságot a számviteli becslés készítése során, továbbá a vezetés által használt jelentős feltételezések ésszerűek-e, a számviteli becsléseket megfelelően közzétették-e.

 

Devizás tételek

A HUF/EUR árfolyam az elmúlt év során még korábban nem látott mélységeket is elért. Az év végére ugyan 400,25 HUF/EUR árfolyamon zárt, azonban ez is több, mint 30 HUF/EUR növekedést jelent a 2021. év végi árfolyamhoz viszonyítva, így jelentős eltéréssel kell számolni az év végi devizaárfolyamok tekintetében az előző évhez képest. Ennek keretében szeretnénk a nem realizált árfolyam veszteség elhatárolásának lehetőségére (amivel az átértékelésből származó veszteség csökkenthető), valamint a határidős ügyletek évközi nyilvántartási kötelezettségére és ezek év végi értékelésének szükségességére és elszámolására felhívni a figyelmüket. Tapasztalatunk alapján az árfolyam ingadozás miatt sok esetben az EUR-os könyvvezetésre térnek a vállalatok. Ennek egy egyszerű cégjogi folyamata van, valamint egy áttérést követő szemlélet váltás szükséges. Jelentős devizakitettség esetén mindenképpen előnyös lehet ez a váltás, főleg, ha a vállalatirányítási rendszer EUR-os környezetben került kidolgozásra.

 

Számviteli politika

Az adózási és számviteli területet érintő módosítások folyamatosak, így az ehhez kapcsolódó számviteli politika és egyéb szabályzatok elkészítése aktualizálása kiemelt fontosságú. Ennek hiányában a gazdálkodóra jellemző szabályok, előírások, módszerek, amelyekkel meghatározza, hogy a törvényben biztosított választási lehetőségek közül melyeket alkalmazza nem állapíthatóak meg. A mulasztási bírságon túlmenően a beszámolókészítési folyamat sem biztosítható a számviteli politika nélkül, amely elkészítéséért, módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy felelős.

 

Elektronikus adatszolgáltatás

A strukturált formában történő elektronikus adatszolgáltatást továbbra is az Audit feltöltő rendszeren keresztük kívánjuk folytatni Önökkel.

Az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztettük rendszerünket az Önök visszajelzései alapján, hogy az adatok átadása egyszerű és átlátható legyen. Fejlesztéseink egyike, hogy az adatkérő listában felsorolt feladatok a könyvvizsgálatban résztvevő kollégáknak kiosztható, így mindenkinél csak a neki delegált feladatok jelennek meg. Ezzel biztosítható, hogy a szenzitív információkat csak a jogosultak láthassák.

A rendszer használatáról szóló rövid összefoglalónkat itt tekinthetik meg.

 

Technikai felhasználó létrehozása a könyvvizsgálati munka támogatásához

A hatóság által bevezetett, NAV 3.0 számla letöltő rendszer már az elmúlt évben is kiemelt szerepet kapott a könyvvizsgálati munka során. Az idei évben még nagyobb hangsúlyt kapnak az ebből származó adatok, mellyel a kimenő, bejövő számlákat, valamint a kapcsolódó elhatárolásokat, időszaki elszámolásokat is ellenőrizzük. Ezért kérjük, hogy a könyvvizsgálat számára a NAV online számla felületen egy technikai felhasználót beállítani szíveskedjenek. Ennek beállításához korábbi hírlevelünk nyújt segítséget.

 

Elektronikus aláírás

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2020-tól lehetőséget biztosít arra, hogy a független könyvvizsgálói jelentés elektronikus okirat kiállításával és elektronikus aláírással készüljön.


A Molnár és Bányai Könyvvizsgáló Kft. 2022. január 1-től ezen funkciót biztosítani kívánja az ügyfelek számára, ezért az alábbiakban foglaljuk össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.


A könyvvizsgálói jelentés kiadásának feltételei összefoglalásképp:

  • érvényes könyvvizsgálói megválasztás és megbízási szerződés, továbbá pénzmosási és GDPR nyilatkozat
  • elő- és fővizsgálati anyagok hiánytalan teljesítése az audit feltöltő közreműködésével
  • a könyvvizsgálati standardoknak megfelelő audit program hiánytalan végrehajtása
  • teljességi nyilatkozat, fordulónap utáni események és a kapcsolódó éves beszámoló/egyszerűsített éves beszámoló (mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet, cash-flow és üzleti jelentés)

Amennyiben a jelentés kiadásának a feltételei fennállnak, akkor kérjük egy olyan dátum meghatározását, ami elegendő az aláírások, nyilatkozatok, határidők betartására. Az elektronikus okiratban kiállított és elektronikus aláírással ellátott független könyvvizsgálói jelentés szövegének tartalmaznia kell a könyvvizsgálói jelentés keltezését a standardok előírásaival összhangban. Az elektronikus okiratban készült független könyvvizsgálói jelentés elektronikus aláírásának időpontja (napja) nem térhet el az elektronikus okiratban az előzőek szerint feltüntetett keltezéstől.


Ugyanazon beszámolóról kétfajta (hagyományos papír alapon aláírt és elektronikus) jelentés nem adható ki, ezért kérjük előre egyeztetni a jelentés formáját.


A független könyvvizsgálói jelentésünk Microsec tanúsítvánnyal és időbélyegzővel kerül ellátásra, amiről a tanúsítványt az elektronikus jelentés tartalmazza.

 

OPEV és Auditturst Business Assurance szakértői csoport

Hírlevelünkben a zárási feladatokon kívül, szeretnénk beszámolni a jövő generációjának szakmai fejlődését támogató szerepvállalásainkról. Ennek keretében – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is felkérést kaptunk az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenynek helyt adó Széchenyi István Egyetemtől a szakmai zsűriben való részvételre. Az idei évben cégünket dr. Tóth Gábor kollégánk képviseli, aki a vizsgálatvezetői feladatai mellett a Budapesti Gazdasági Egyetemen a számvitel rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

2022. október 6-án megalakult az Audittrust könyvvizsgálói szakértői munkacsoport, amelynek két elnökségi tagja is magyar, dr. Madarasiné Szirmai Andrea és kollegánk Gulyás Péter, akiknek feladata lesz a szabályozói környezetváltozás monitorozása, technikai tudás transzfer kialakítása és üzletfejlesztési lehetőségek felkutatása és kihasználása.