Emelkedik a belföldi és külföldi kiküldetések napidíja


Az emelést az indokolta, hogy a 2023. első hónapjainak adatait is elemző felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a magyar vállalkozások versenyképessége romlik, a hazai cégeket egyre inkább kezdik kiszorítani a piacról a konkurens külföldi fuvarozók.

E kedvezőtlen folyamatok megállításához, a munkaerő elvándorlás megfordításához, a versenyképesség visszaszerzéséhez kézenfekvő megoldás lehet az adómentesen adható juttatások felülvizsgálata.

Ennek megfelelően a kormányrendelet módosította a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségektől szóló 285/2011. évi Kormányrendeletet és a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott munkavállalók esetében a korábbi 60 Euróról 85 Euróra emelkedik az adómentesen adható külföldi napidíj mértéke.

A belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott munkavállalók esetében a napidíj mértékét 3000 Forintról 9000 Forintra módosította a kormányrendelet.

A most kihirdetett kormányrendelet a mai napon 2023. 03. 30-án lép hatályba.