A digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása a számvitelben


A pénzügy és a számvitel minden szervezetben kulcsfontosságú funkciók, amelyek a pénzügyi tranzakciók kezeléséért, az adózás és a kontrolling kiszolgálásáért, a pontos nyilvántartásáért és a döntéshozók felé történő jelentéséért felelősek. A hagyományos pénzügyi és számviteli folyamatok arról ismertek, hogy időigényesek és ismétlődnek, ami alacsony hatékonysághoz és késedelmekhez vezethet. Napjainkban a digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása olyan megoldásokként jelennek meg, amelyekkel racionalizálhatók a pénzügyi és számviteli folyamatok és növelhető a hatékonyság.

Jelen információs levelünkben ezt a témát járjuk körbe, kezdve a digitalizációval, ami a digitális technológiák felhasználásának folyamatát jelenti, amelynek során a hagyományos folyamatokat digitális folyamatokká alakítjuk át. A pénzügyekben és a számvitelben a digitalizálás magában foglalja a papír alapú folyamatok digitalizálását, valamint a pénzügyi adatokhoz való távoli hozzáférés lehetővé tételét. Ez jelentősen javíthatja a hatékonyságot azáltal, hogy csökkenti a feladatok elvégzéséhez szükséges időt, valamint megbízható minőségű információkat biztosít a felhasználói számára.

Az automatizálás a technológia felhasználását jelenti olyan feladatok elvégzésére, amelyeket korábban emberek végeztek. A pénzügyekben és a számvitelben az automatizálás olyan feladatok elvégzésére használható, mint az adatbevitel, az egyeztetés, a jelentéskészítés és az elemzés. E feladatok automatizálásával a pénzügyi és számviteli szakemberek időt tudnak felszabadítani, hogy stratégiai és értékteremtő tevékenységekre összpontosíthassanak, valamint ezen információkat értelmezzék és döntéselőkészítésre felhasználhassák.

 

A folyamatok újragondolása magában foglalja a hagyományos pénzügyi és számviteli folyamatok újraértékelését a hatékonysági hiányosságok és a fejlesztési lehetőségek azonosítása, továbbá a transzparencia és megbízhatóság növelése érdekében. Ez magában foglalja a pénzügyi és számviteli folyamat áttekintését, a szűk keresztmetszetek azonosítását és a folyamat újraszervezését a hatékonyság javítása, a hibák csökkentése és a pontosság növelése érdekében.

A digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása számos előnnyel jár a pénzügyek és a számvitel területén. Mindenekelőtt jelentősen javíthatják a hatékonyságot és a munkaerő megfelelő felhasználását biztosíthatja. A folyamatok digitalizálásával a pénzügyi és számviteli szakemberek csökkenthetik a feladatok elvégzéséhez szükséges időt és ráfordítást, lehetővé téve számukra a tranzakciók gyorsabb feldolgozását, a könyvelés gyorsabb lezárását és a pénzügyi jelentések hatékonyabb elkészítését. Emellett az automatizálás segíthet a hibák csökkentésében, valamint az adatok pontosságának és konzisztenciájának biztosításában, javítva ezzel a pénzügyi információk minőségét.

 

A digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása jobb együttműködést és kommunikációt is lehetővé tehet a pénzügyi csapat és a szervezet más részlegei között, ami hozzájárulhat a pontosabb megértéshez és a megfelelő döntéselőkészítéshez. A pénzügyi adatokhoz való távoli hozzáférés lehetővé tételével és a folyamatok ésszerűsítésével ezek az eszközök lehetővé teszik rugalmasabb és gyorsabb reagálást a változó üzleti igényekre.

Emellett a digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása segíthet a szervezeteknek a költségek csökkentésében és akár a termelékenység növelésében. A rutinfeladatok automatizálásával és a hatékonysági hiányosságok megszüntetésével a pénzügyi csapat könnyebben kezelheti a folyamatokat, további létszámbővítés nélkül. Az adóhatósággal való kapcsolattartás már most is digitális csatornákon történik, ennek a következő szintje előkészítés alatt van az adóbevallás tervezetek elkészítésével.

 

Összefoglalva, a digitalizáció, az automatizálás és a folyamatok újragondolása alapvető eszközök a hatékonyságot javítani, a költségeket csökkenteni és a pontosságot növelni kívánó társaságok számára. Ezen eszközök kihasználásával a társaságok időt tudnak felszabadítani, hogy a stratégiai területekre összpontosíthassanak, javíthatják a pénzügyi információk minőségét és jobban támogathatják a döntéshozatalt. A fentieken túlmenően a javuló adatszolgáltatás nagymértékben hozzájárul a transzferárazáshoz és a kapcsolódó jogszabályi megfelelőséghez.

 

A Molnár&Partners Business Solutions Kft. számviteli szakemberei és könyvvizsgálói a felhalmozott szakmai tudásukat ötvözték a számukra elérhető digitális technológiákkal, amely alapján készítettek egy programot amit arra hivatott, hogy felülvizsgáljuk a társaságok pénzügy, számviteli osztályának működését a fenti szempontok alapján.

Amennyiben ez érdekes, keresse tanácsadóját egy konzultáció érdekében.