Az oktatási költségek elszámolása


Az évzáráskor, a társasági adóbevallás készítésekor gyakran előjön az a kérdés, hogy az oktatási költségeket hogyan milyen módon lehet elszámolni, mikor kell az adóalapot ezekkel a költségekkel megnövelni.


 1.

2020. július 1-jén módosult a Tao tv. 3. számú melléklet B/14. pontja a képzési költségek elszámolásával kapcsolatban.

Az új szabály értelmében vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül a kifizető által viselt olyan oktatás és képzés költsége,

  • amelyet az annak szervezője jogszabályban meghatározott alapfeladata (pl. középiskola, felsőoktatási intézmény) vagy felnőttképzési tevékenysége keretében szervez, és
  • a képzés szervezője által kiállított  és rendelkezésre bocsátott nyilatkozat tanúsítja, hogy a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettséget a képzés szervezője teljesítette.

 

Akkor a  módosítás hátterében a felnőttképzésről szóló törvény módosítása állt (a felnőttképzőnek  a bejelentéshez/engedélyhez kötött felnőttképzési tevékenység esetén adatot kell szolgáltatnia az illetékes államigazgatási szerv részére).

 

A fentiek alapján, ha a társaság olyan képzést/oktatást vesz igénybe, amely a Felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik, akkor abban az esetben lehet a képzés költsége elismert költség, ha a társaság rendelkezik a Tao tv-ben írt tartalommal rendelkező, képző szerv által átadott nyilatkozattal.

Ilyen képzés lehet pl. egy neves oktató központ által tartott könyvelői továbbképzés)

 

Felhívjuk a  figyelmet arra is, hogy a felnőtt képző szerv köteles a felnőttképzők nyilvántartásában szereplő nyilvántartási számát a felnőttképzési tevékenysége gyakorlása során használt képzési dokumentációban, a felnőttképzési tevékenységével kapcsolatos dokumentumokon – így a kibocsátott számlán is! -feltüntetni, továbbá arról ügyfeleit és a képzésben részt vevő személyeket tájékoztatni.

 

Az a tény, hogy a képző szerv nem tünteti fel a számlán ezt a nyilvántartási számot, önmagában nem akadálya annak, hogy elismert költség legyen. Ahhoz, hogy elismert költség legyen, a fenti nyilatkozat szükséges.

 

2.

Ha a képzés nem tartozik a Felnőttképzési törvény hatálya alá, akkor a Tao tv. általános szabálya alapján (8. § (1) bekezdés d) pont) kell meghatározni  -az eset összes körülményére figyelemmel- , hogy az adott képzés  bizonyíthatóan a vállalkozás jövedelemszerző tevékenységéhez tartozik-e.

Ilyen képzés lehet pl. szakmai konferencia, tréningek, Programok, eszközök betanítási költségek, stb.

 

Minden képzést egyedileg kell megvizsgálni ahhoz, hogy be lehessen sorolni a fenti két kategória egyikébe, hogy hogyan kell kezelni, illetve a képzést szervezőnek kell tisztában lennie azzal, hogy az általa szervezett képzés a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik-e.

 

Gyakran fordul elő nyelvtanári költség a társaságoknál, ez mindkét körbe beletartozhat. Például egy nyelviskola által szervezett, meghatározott óraszámú oktatás vagy nyelvvizsgára felkészítés az 1. pont alá tartozik, ha egy magánnyelvtanár például csak kommunikáció céljából tart órákat a dolgozóknak, akkor az a 2. pontba tartozik.