Vagyont kezelő vagyonkezelők


A cikk előzményeit az elmúlt 8-10 év családi kis- és középvállalkozásinál szerzett tapasztalatok szolgáltatták a számomra, amelyet vegyítettem a könyvvizsgálati munkám során készített interjúkkal, megbeszélésekkel. Az eredmény remélem hasznos lesz azoknak, akik ezen út előtt állnak és azoknak is, akik már belevágtak, de nem látják a folyamat végét.


Vagyonkezelő cég létrehozása

A kérdés, amivel először szembesülünk ezen a téren, hogy miért érdemes vagyonkezelő céget létrehozni a családi vállalkozásban? Mielőtt erre a választ megkeresném, szeretném felidézni azokat az élethelyzeteket, amelyek egyáltalán elhozzák azt, hogy a témával foglalkozzon a tulajdonosi kör – a cég mérete jelentősen megváltozik, akár növekedési ugrás, akár recesszió miatt; vezetésben változás következik be – fluktuáció miatt; tőkés társ bevonására kerül sor; generáció váltás történik a cég életében; illetve minden olyan változás, ami a korábbiakhoz képest új szemléletet kíván meg, ebből pedig bőven akad minden gazdálkodó esetében.

A vagyonkezelő cég létrehozásának előnyei tehát a generáció váltás támogatása, a független döntéshozatal, az üzleti kockázatok leválasztása, valamint a konfliktuskezelés. Természetesen ezek sokszor összefüggenek és többdimenziós problémaként jelentkeznek, amelyet a tulajdonosi körnek szükséges kezelnie.


Generációváltás

A generációváltás során fontos szempont a pontos elszámolás az újonnan csatlakozókkal, tehát amennyiben a korábban, akár több évtized alatt megtermelt vagyon nem képezi az osztozkodás részét, akkor megfelelő megoldás a vagyonkezelő cég létrehozása és a korábban felhalmozott nyereség, megvalósult beruházások leválasztása. Ez a megoldás azokban a helyzetekben is megfelelő, amikor az üzleti kockázatoktól szükséges függetleníteni a vagyont. A külön jogi egységként létrehozott társaságban megnyílik a lehetőség az önálló döntésekre, a tulajdonosi és az ügyvezetői funkciók szétválasztására.

A fentiek jó példával szolgálnak arra, hogy miért érdemes a vagyonkezelés ezen formáján elgondolkodni, továbbá egy esetleges cégeladás esetén a befektetők is ezt a megoldást részesítik előnyben.

A megvalósítást illetően az általunk preferált megoldás a cégjogi kiválás a megfelelő vagyonelemekkel. Ilyen esetekben un. vagyonmérleg tervezetet és vagyonleltár tervezetet szükséges összeállítani, amelyet a rendes könyvvizsgálótól független auditorral is ellenjegyeztetni szükséges. A kiváláshoz kapcsolódó átalakulási tervben a számszaki részeken túl jogi, adóügyi, pénzügy-számviteli feladatokat szükséges rendezni, amelyre a tulajdonosi körnek és a vezetőségnek fel kell készülnie. Fontos tisztázni a létrejövő cég és a jogutód tulajdonosi hátterét, ezek kapcsoltsági viszonyát, a biztosítéki rendszert a bankok irányába, az osztalékhoz való jogot és mértékét. A cégbíróságon való bejegyzést követően létrejövő vagyonkezelő a megfelelő vagyon elemekkel az operatív cégtől függetlenül menedzselhető – legyen szó akár a tárgyi eszköz bérbeadásáról vagy értékpapírok vásárlásáról.


Amennyiben felmerül a fenti élethelyzet, akkor javaslom, hogy tanácsadójukkal vegyék fel a kapcsolatot, tekintsék át lehetőségeiket és döntsenek felelősen.