A nyári adócsomag Extraprofitadókat érintő változásai


1. A változások általános jellemzői

A 2022 nyarán bevezetett extrapofitadók szabályai számos alkalommal változtak. Legutóbb 2023. május 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben az extraprofitadókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet jelentős módosítása, melynek értelmében a rendeletben meghatározott ágazatoknak 2024-ben is meg kell fizetniük a különadókat. A bejelentett módosítások 2023. június 1-jén léptek hatályba.

A változások a különböző szektorokat eltérően érintették. Egyes ágazatok esetében módosult a különadó alapja és/vagy mértéke. Vannak szektorok, amelyeknek 2024-ben a 2023. évihez képest változatlan adómértékkel kell megfizetniük az extrapofitadót. Ezek például a légitársaságok és a távközlési társaságok.

Az egyes ágazatok vonatkozásában a Kormányrendelet részletesebb előírásait korábbi hírlevelünk tartalmazta.


2. Különadók, melyek módosításai már az ágazati törvényekbe is átkerültek

A fenti módosítást követően a 2023-as nyári törvénycsomag révén az eddig veszélyhelyzeti Kormányrendeletben szabályozott egyes extraprofitadók 2023. augusztus 1-jei hatállyal bekerültek az ágazati törvényekbe. Ennek következtében ezek a különadók nem szűnnek meg 2025-ben, hanem a hatályos jogszabályok értelmében állandósulni fognak.

Ezek a változások az alábbi adónemeket érintik:

Légitársaságok hozzájárulása

A légitársaságok különadója mintegy „zöldadóként” fog funkcionálni annak érdekében, hogy a légiközlekedés hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez és csökkentéséhez.

Az adó alanya az a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet, amely utas- és poggyászkezelési tevékenységet lát el. A hozzájárulás alapja a gazdálkodó szervezet által kiszolgált belföldről induló utasainak száma. A hozzájárulás mértéke az egy ülésre jutó kibocsátási értéktől és a célállomás helyének függvényében változik.


Energiaellátók jövedelemadója

A veszélyhelyzeti rendelkezések törvényi szintre emelkednek. Új szabály, hogy ha az adóalany adóköteles tevékenységen kívüli tevékenységet is végez, az adóalapját az adóköteles tevékenység árbevételének az összes árbevételéhez viszonyított arányában kell megosztania. Az arányosításról nyilvántartást kell vezetni.

A módosítás értelmében változik az energiaellátó fogalma, így adóalanynak minősül a kőolajtermék-előállító, kőolajtermék nagykereskedő és a kőolajterméket értékesítő kereskedő, aki a külföldről beszerzett kőolajterméket Magyarországon értékesíti.

Az extraprofit adókról szóló kormányrendeletből változatlan tartalommal kerültek be az ágazati törvényekbe az alábbi adónemek módosításai:

  • banki különadó,
  • pénzügyi tranzakciós illeték,
  • népegészségügyi termékadó
  • jövedéki adó



3. Újabb változások

Nem sokkal a nyári adócsomag kihirdetését követően, 2023. július 17-én a Kormány kihirdette az extraprofitadókról szóló Kormányrendelet újabb módosítását (317/2023. (VII.17. Kormányrendelet), mely a kőolajtermékek-előállítók különadóját, a gyógyszergyártó vállalatok extraprofitadóját, a gyógyszeripari különadót és a bányajáradékot érintette.

A rendelkezések főszabály szerint 2023. július 18-án léptek hatályba.

Kőolajtermék-előállítók különadója

  • Az adó mértéke 2024-ben 1 százalékra csökken a korábbi 2023. évi 2,8 százalékról.
  • Az adóalanyoknak a 2024. adóévre vonatkozó adót 2024. adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig kell önadózás útján megállapítania és bevallania. Az adót három részletben szükséges megfizetni (az első részletet 2024. adóév hatodik, a második részletet 2024. kilencedik, a harmadik részletet 2024. tizenkettedik hónap 20-áig).

Gyógyszergyártó vállalatok extraprofitadója

  • Könnyítést jelent, hogy 2024-ben a gyógyszergyártó az adófizetési kötelezettségét új tételekkel csökkentheti: egyrészt a tárgyi eszköz Magyarországon megvalósuló beszerzésére vagy előállítására irányuló beruházás bekerülési értékével, továbbá az egészségügyi ágazatot érintő saját tevékenységi körében végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, illetve kísérleti fejlesztés adóévi közvetlen költségével.
  • Az alkalmazható adócsökkentés összege maximum a csökkentő tétel nélkül számított teljes fizetendő különadó 50 százaléka lehet.


Gyógyszerforgalmazók különadója

  • A 2023-ban és 2024-ben 40 százalékos mértékű adófizetésre kötelezett gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultja az adófizetési kötelezettségét csökkentheti az adóévet megelőző adóévre vonatkozó éves beszámolóban (konszolidációba bevont vállalkozások beszámolójában) kimutatott, tárgyi eszköz Magyarországon megvalósuló beszerzésére vagy előállítására irányuló beruházás bekerülési értékének növekedésével és az adóévet megelőző adóévre vonatkozó éves beszámolóban (ideértve a konszolidációba bevont vállalkozások beszámolójában) kimutatott egészségügyi ágazatot érintő, saját tevékenységi körében végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévi közvetlen költségével.
  • Ez a csökkentő tétel a konszolidációba bevont érintett vállalkozásoknál a kutatási és fejlesztési ráfordításainak ugyanazon összege után csak egy befizetésre kötelezettnél érvényesíthető.
  • Az adócsökkentés összege maximum a csökkentő tétel nélkül számított 40 százalékos mértékű különadó 50 százaléka lehet. További feltétel, hogy nem lehet alacsonyabb a fizetési kötelezettség, mint az a kötelezettség, amely 20 százalékos mérték esetén keletkezett volna.


Bányajáradék

  • A bányajáradék kapcsán korábban több adókulcs került megállapításara a kitermelt mennyiségek után. A jelenlegi módosítást követően 2023. szeptember 1-től az egyes adókulcsok az ásványi nyersanyagok és a geotermikus energia fajlagos értékének, valamint az értékszámítás módjának meghatározásáról szóló 54/2008. (III. 20.) Kormányrendeletben meghatározott értékszámítás módjaihoz, a fajlagos értékekhez igazodnak.