A társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése devizában


Társasági adó

A társaságoknak az adó devizában történő megfizetésére irányuló szándékát az adóév első napját megelőző hónap első napjáig kell bejelenteniük az adóhatóságnak az erre rendszeresített T201T jelű formanyomtatványon, a változás időpontjaként az adóév első napját megadva. A választás az adóév egészére vonatkozik, a nyilatkozat megtételére vonatkozó határidő jogvesztő.

A naptári éves adózóknak, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, legkésőbb 2023. november 30-ig kell nyilatkozniuk az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják megtenni a bejelentést a 2024-as adóévre.

Az adóév utolsó napjáig lehet bejelenteni, ha a bejelentésben szereplő devizáról másik devizára kíván áttérni az adózó, vagy ha mégsem kíván élni a devizában történő adófizetéssel. A bejelentés a következő adóév első napjától hatályos, és a bejelentésre vonatkozó határidő jogvesztő.

A bejelentés alapján az adózó a bejelentéssel érintett adóév tekintetében megállapított és bevallott társasági adó és -adóelőleg fizetési kötelezettségnek tehet eleget devizában. Ez azt jelenti, hogy a helyi iparűzési adóval ellentétben itt nem a pénzforgalmi szemlélet érvényesül, hanem a naptári éves adózók esetében a 2023. november 30-ig történő bejelentés esetén elsőként a 2024. évi társaságiadó-előlegek és majd a 2024. adóévre vonatkozó társasági adó teljesíthető devizában, a 2024. május 31-ig befizetendő 2023. adóévre vonatkozó társaságiadó-fizetési kötelezettséget még forintban kell teljesíteni.

Az adóelőleg- és adófizetési kötelezettségnek az adózó egy, a Magyar Államkincstár által erre a célra létrehozott külön számlára (a bejelentésének megfelelő devizában) történő átutalással tesz eleget. Az euro befizetést a 498-as adónemhez, az amerikai dollár utalást pedig a 499-es adónemhez tartozó számlaszámra kell teljesíteni. Ha a bejelentésben megjelölt devizanemtől eltérő devizanemben vezetett számláról érkezik az átutalás, akkor az átváltás költsége az adózót terheli.  

A belföldi fizetési számláról indított utalás esetén az adó megfizetésének időpontja a bankszámla megterhelésének napja, egyéb esetben az adóhatóság számláján a befizetés jóváírásának napja.

A kötelezettségek pontos rendezéséhez fontos, hogy az adózó helyesen számolja ki a devizában megfizetendő összeget, mivel a ténylegesen fizetendő devizaösszeg attól is függ, hogy mikor indítják az utalást. Például hétvégi vagy munkaszüneti napon indított utalásnál a legutoljára közzétett árfolyammal kell számolni. Ha az adózó megfelelő árfolyamon számolta át az adó összegét, akkor az adót az adóhatóság – a saját elszámolási folyamatának végén – az adófolyószámlán a megfizetés, utalás indításának napján közzétett MNB árfolyamon, ugyanolyan forintösszegben írja jóvá.

Az adóhatóság az adófolyószámlán feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés összegét, devizanemét, az árfolyamot és az elszámolt forintösszeget.

A szabályozásból következően az utalás indítása és a költségvetési számlára érkezés közötti időben jelentkező árfolyam-ingadozás kockázata nem az adózót terheli, mivel az utalás indításának napján érvényes árfolyam a releváns.

Az adó devizában történő megfizetésétől függetlenül a társasági adóbevallást változatlanul forintban kell kitölteni, a társasági adófizetési kötelezettséget forintban kell meghatározni.


Helyi iparűzési adó

A vállalatok a 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg- és adófizetési kötelezettségüknek euróban vagy amerikai dollárban is eleget tehetnek. Erre irányuló szándékukat – a társasági adótól eltérően – előzetesen nem kell  bejelenteni.

Az adót a Magyar Államkincstár által az egyes önkormányzatok részére e célból nyitott devizaszámlára lehet megfizetni. Különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén a NAV részére nyitott devizaszámlára lehet az utalást teljesíteni.

Az árfolyam a Magyar Államkincstár számlavezető bankjához, az MNB-hez történő beérkezéskori értéken kerül megállapításra. A Magyar Államkincstár az ezen az árfolyamon számított forintösszeget utalja át az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára, és ez jelenik meg az adózó adófolyószámláján.

A fentiek alapján az iparűzési adó devizában történő teljesítése esetében– ellentétben a társasági adó devizában történő megfizetésével – az árfolyam-ingadozás az adózó kockázata, mivel a befizetést a beérkezéskor érvényes árfolyamon számítva írják jóvá az adófolyószámlán. Emiatt mindenképp érdemes a lehetséges árfolyamkülönbözet miatt többet utalni.

Az adó megfizetés napjának az illetékes önkormányzat, illetve a NAV helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja minősül.

Az adó többszöri utalásának átfutási ideje miatt célszerű az utalást az esedékesség előtt néhány nappal hamarabb indítani, hogy az összeg az esedékességi határidőig megérkezzen, mivel az adó megfizetésének napja nem a vállalkozás számlája megterhelésének, hanem az összeg beérkezésének napja lesz.

A társasági adóhoz hasonlóan az adó devizában történő megfizetésétől függetlenül a helyi iparűzési  adóbevallást változatlanul forintban kell kitölteni, az iparűzési adófizetési kötelezettséget forintban kell meghatározni.

 

Ezen szabályozás célja azon cégek életének megkönnyítése, amelyeknek a bevétele részben vagy teljes egészében devizában keletkezik, érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani a bejelentkezés és a befizetés különös szabályaira, továbbá az elszámolás nyomon követésére.