Karbonvám mechanizmus


2023 májusában az Európai Unió megalkotta a 2023/956 európai parlamenti és tanácsi rendeletet (továbbiakban CBAM-rendelet) az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism, továbbiakban CBAM) létrehozásáról.  

Az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzései közé tartozik a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése. A cél, hogy 2030-ra az 1990-es évek szintjéhez képest 55%-kal csökkenjen a kibocsátás. Ennek egyik pillére az Európai Unióban 2005. óta érvényben lévő kibocsátás-kereskedelmi rendszer (EU ETS rendszer). Az ETS rendszer hatálya azonban csak az Európai Unión belül végzett tevékenységekre terjed ki, így a jelentős szén-dioxid kibocsátást eredményező termékek gyártása drágább az unión belül, mint az unión kívül, ami azt jelenti, hogy az uniós piaci szereplők versenyhátrányba kerülnek a harmadik országbeli gyártókkal szemben.

Erre tekintettel került megalkotásra a környezetvédelmi uniós csomag részeként a CBAM, amely kiterjeszti az EU ETS rendszert a harmadik országokból importált, magas károsanyag-kibocsátással járó termékek egy részére is. Ezek után a jövőben ún. karbonvámot kell fizetni. Az új szabályozás a fizetési kötelezettség mellett jelentős adminisztratív terhet is ró az érintett vállalkozásokra.

Magyarország is részt vesz ezen mechanizmusban, mivel célja a klímasemlegesség előmozdítása és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése. Erre tekintettel került kihirdetésre az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról szóló 2023. évi CV törvény és annak végrehajtási rendeleteként a 602/2023. (XII.22.) Kormányrendelet. Mindkét jogszabály 2024. január 22-étől hatályos. Magyarországon CBAM-hatóságként a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság jár el.



Érintett vállalkozások

Azokat a társaságokat, (elsősorban energia, műtrágya- és vegyianyag előállítók és kereskedők, autóipari és gépipari szereplők, illetve vas, acél- és alumínium-alapanyag kereskedők) terheli jelentési kötelezettség, majd a későbbiekben fizetési kötelezettség, amelyek a CBAM körbe tartozó termékeket importálják

A jelentéseket

  • az importőr a saját nevében és saját érdekében nyújtja be, vagy
  • az importőr érdekében egy közvetett vámképviselő nyújtja be.
,

Átmeneti időszak

2023. október 1. és 2025. december 31. között úgynevezett átmeneti időszak van érvényben. Ebben az időszakban még nem terheli fizetési kötelezettség az érintett vállalkozásokat, de már kötelező jelentési kötelezettség áll fenn az Európai Unió Bizottsága felé. A vállalkozásoknak jelenteniük kell a CBAM-rendelet hatálya alá tartozó termékekre vonatkozó adatokat, a CBAM-rendeletben, valamint annak végrehajtására kiadott uniós jogi normákban meghatározott tartalommal és módon. Az átmeneti időszak célja, hogy az összes érintett fél (gyártók, importőrök és hatóságok) megtanulja a szabályozással járó kötelezettségeket, különös tekintettel a kibocsátás számszerűsítésére.


A CBAM-rendelettel érintett termékek köre

A CBAM-rendelet hatálya alá tartozó termékek körét, a CBAM-rendelet I. számú melléklete tételesen felsorolja.  A termékek a Kombinált Nómenklatúra (KN) kódok alapján, jól beazonosíthatóan kerültek meghatározásra. 

Ide tartoznak olyan import termékek, mint például:

  • a cementklinker, fehércement, bauxitcement
  • a villamos energia,
  • a műtrágyázószerek (pl. salétromsav, kálium-nitrát; nitrogén, foszfor és kálium közül két vagy három trágyázó elemet tartalmazó ásványi vagy vegyi trágyázószer)
  • vas és acél termékek (pl. csövek, csavarok, tartály, hordó, konzervdoboz, egyéb vas- és acél termékek)
  • az alumíniumból készült termékek (pl. huzalok, lap, fólia, csövek, rudak, tartály, hordó)
  • vegyi anyagok (hidrogén).

Nem kell alkalmazni a Rendeletet:

  • ha az áruk következő harmadik országokból, illetve területekről származnak: EFTA-országok – Izland, Liechtenstein, Norvég Királyság, Svájc –, Büsingen, Ceuta, Helgoland, Livigno, Melilla,
  • a 150 euró belső értéket meg nem haladó értékű küldeményekre és az ugyanilyen értékű, utasok személyi poggyászának részét képező árukra,
  • a katonai tevékenységhez szükséges árucikkekre.


Jelentéstételi kötelezettség

Az első jelentéstételi határidő 2024. január 31. Ekkor a 2023. negyedik negyedévében behozott áruk tekintetében kell jelentést tennie az érintett vállalkozásoknak.

A későbbiekben az importőrnek vagy a közvetett vámjogi képviselőnek minden negyedévre vonatkozóan legkésőbb az említett negyedév végét követően egy hónappal jelentést (a továbbiakban: CBAM-jelentés) kell benyújtania a Bizottságnak, amely tartalmazza az említett negyedév során behozott árukra vonatkozó információkat.

A CBAM-rendelet és az Európai Unió Bizottságának 2023/1773 számú végrehajtási rendelete lehetőséget ad arra, hogy a vállalatok a jelentésüket a későbbiekben helyesbítsék, módosítsák.

Főszabály szerint az adatszolgáltató nyilatkozattevő az adott jelentéstételi negyedév végét követő két hónapig módosíthatja a benyújtott CBAM-jelentést.

Ez alól kivételek az első két jelentéstételi időszakra benyújtott CBAM-jelentések, mert ezeket az adatszolgáltató nyilatkozattevő a harmadik CBAM-jelentés benyújtási határidejéig, tehát 2024. július 31-ig módosíthatja.

Fontos kiemelni, hogy a jelentési kötelezettség elmulasztása vagy hibás, hiányos teljesítése már az átmeneti időszakban is bírságot (CBAM kötelezettségszegési bírság) vonhat maga után.

A jelentéstétel folyamata

Regisztráció:

Az importőr, valamint a közvetett vámjogi képviselő a CBAM átmeneti nyilvántartásba vételét a CBAM-hatóság részére az e-papíron keresztül benyújtott kérelemmel kezdeményezi.

A CBAM átmeneti nyilvántartásba történő regisztráció megkezdése előtt szükséges EU Login fiókot létrehozni.

A regisztrációs kérelem részeként a jelentéstevőnek nyilatkoznia kell arról, hogy importőrként, vagy közvetett vámjogi képviselőként 2023. október 1-jét követően a CBAM-rendelet hatálya alá tartozó árut importált Magyarország területére.

A regisztrációt elektronikus úton ügyfélkapun keresztül lehet megtenni az alábbi linken.

Az EU Login fiókot a következő oldalon lehet létrehozni.

A regisztrációval kapcsolatos segédanyagok és nyilatkozat minták a következő oldalon érhetőek el.

 

Jelentéstétel:

A Bizottsághoz benyújtandó jelentést az alábbi módon lehet a nyilvántartásba feltölteni:

CBAM átmeneti nyilvántartásában kerülhet kitöltésre, vagy erre a célra szolgáló uniós formanyomtatvány kitöltésével. 


A CBAM-jelentésnek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  1. Behozott CBAM árukra vonatkozó adatok:
    1. Importőr EORI szám
    2. Importőr név
    3. KN kód (Kombinált Nómenklatúra)
    4. Árumegnevezés
    5. Származási országkód
    6. Behozott mennyiség eljárásonként
    7. Kérelmező eljárás
    8. Megelőző eljárás
    9. Nettó súly, megawattórában kifejezve a villamos energia esetében, tonnában kifejezve az egyéb áruk esetében
    10. Kiegészítő mértékegység
  2. Beágyazott kibocsátás adatok

A részletes adatlapot a CBAM-rendelet végrehajtási rendeletének I. melléklete tartalmazza.


Szabályok az átmeneti időszakot követően

Az átmeneti időszakot követően, 2026. január 1-jétől CBAM-árut csak „engedélyezett CBAM-nyilatkozattevő” státuszú importőrök hozhatnak be. Az ilyen státusz megszerzéséhez a CBAM-áruk Unióba történő behozatalát megelőzően regisztrációra van szükség, amely előreláthatólag 2025. január 1-jétől lesz elérhető.

Az ilyen státusszal rendelkező importőröknek évente CBAM-nyilatkozatot kell benyújtaniuk az előző évben az Európai Unióba importált áruk mennyiségéről és a beágyazott üvegházhatásúgáz-kibocsátás mennyiségéről. Az importált CBAM-árukkal összefüggésben minden 1 tonna beágyazott szén-dioxid kibocsátás után CBAM-tanúsítványt kell vásárolniuk, ezeknek számát kell a jelentésben feltüntetni. Az első, 2026-os naptári évre vonatkozó CBAM-nyilatkozatot 2027. május 31-éig kell benyújtani. A CBAM-tanúsítványokat a tagállamok fogják majd értékesíteni az adott tagállamban letelepedett, engedélyezett CBAM-nyilatkozattevőknek.