Automata berendezések bejelentése


2024. január 1-től az automataberendezésekre vonatkozó bejelentési kötelezettség kibővül az automata-berendezés üzemeltetési helye felett rendelkezési joggal bíró adózók bejelentési kötelezettségével.


Ezen körbe tartozó adózók kötelesek – automataberendezésenként – a felügyeleti szolgáltató részére évente, az adott év október 31. napjáig elektronikus úton bejelenteni:

a) az automataberendezés üzemeltetési helyének címét, helyrajzi számát,

b) a helyszínen lévő automataberendezés regisztrációs számát,

c) a helyszínen lévő automataberendezésben található automata felügyeleti egység (AFE) számát,

d) a helyszínen lévő automataberendezés üzemeltetőjének nevét és adószámát,

e) amennyiben a b)-d) pontok szerinti adat nem áll rendelkezésre, ennek tényét.

Automataberendezésnek az AFE-vel rendelkező automataberendezést kell tekinteni.

 

A Felügyeleti Szolgáltató, akinek a részére az adatszolgáltatást teljesíteni kell a DATRAK Digitális Adattranzakciós Központ Kft. Tehát a bejelentést nem az adóhatóság részére kell megküldeni!

 

A már üzembe helyezett automataberendezések tekintetében a bejelentést első alkalommal 2024. február 29. napjáig kell megtenni. 

Amennyiben a bejelentett adatokban változás következik be, akkor azt az adatváltozás tudomásra jutásától számított 15 napon belül kell a felügyeleti szolgáltató részére bejelenteni.

Ezt a bejelentési kötelezettséget minden év október 31-éig meg kell ismételnie az üzemeltetési helyet rendelkezésre bocsátó adóalanynak.

 

Az adatokat az AFE_adatszolg_2024.xlsx (live.com)  oldalon található táblázatba szükséges rögzíteni és megküldeni az adatszolgaltatas@datrak.hu címre.

 

Kérdés esetén az adózók a DATRAK Digitális Adattranzakciós Központ Kft. ügyfélszolgálathoz fordulhatnak az info@datrak.hu e-mail címen.