Egyszeri lehetőség a részesedések bejelentésére a társasági adóban


A globális minimumadóról szóló törvénytervezetben szereplő társasági adó törvény módosítása eredetileg a globális kiegészítő adó alanyának minősülő adózók esetében biztosította volna ezt a lehetőséget, de a végleges jogszabály alapján ezt már bármely adózó kihasználhatja.

A társasági adóban ismert bejelentett részesedés előnyökkel járhat a vállalkozások számára, mivel a belföldi vagy külföldi társaságban (kivéve ellenőrzött külföldi társaság) fennálló részesedésük értékesítése utáni árfolyam-nyereséggel csökkenthetik a társasági adóalapjukat abban az esetben, ha a részesedéseket a megszerzésüket követő 75 napon belül bejelentették az adóhatóságnál, illetve, ha a részesedést az értékesítését megelőzően legalább egy éven át folyamatosan eszközeik között tartották nyilván.

A 2023. december 31-től hatályos szabály értelmében az adózó a 2023. december 31. napját megelőző napon bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedését a 2023. adóévre vonatkozó éves társasági adóbevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig utólag bejelentheti az adóhatóságnak feltéve, hogy a részesedés a bejelentéskor megfelel a társasági adó törvény bejelentett részesedés fogalmának.

 Ezen szabályokkal összefüggésben bejelentett részesedésnek minősül:

  • a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben és külföldi személyben (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságot) szerzett részesedés (kivéve a határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy), valamint a részesedés értékének a növekedése,
  • feltéve, hogy az adózó a részesedés megszerzését a szerzést követő 75 napon belül bejelenti az adóhatóságnak (a határidő jogvesztő hatályú)

A további részesedés bejelentésének feltétele, hogy az adózó a már meglévő részesedés szerzését is bejelentette az adóhatósághoz.

A szerzés időpontja a cégbírósági bejegyzés napja, ennek hiányában az alapul szolgáló jogügylet hatályosulásának napja.

Az átmeneti engedmény értelmében a naptári üzleti éves adózóknak 2024. május 31-ig áll rendelkezésre idő azon részesedése(i)k bejelentésére, amelyeket korábban szereztek és elmulasztottak bejelenteni.

A bejelentési határidő jogvesztő, annak elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

A bejelentés májusig történő lehetősége feltételhez kötött. Ha az adózó úgy dönt, hogy a részesedést bejelenti, akkor a részesedés piaci értéke és könyv szerinti értéke 2023. december 31-én fennálló nyereségjellegű különbözetének 20 %-a, mint társasági adóalap után a 2023. adóévi társasági adóbevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig társasági adót kell bevallania és megfizetnie. Ezen adóalap és adó terhére adócsökkentés nem érvényesíthető.

Az adózónak a társasági adóbevallás benyújtásakor rendelkeznie kell a részesedés piaci értékét alátámasztó független könyvvizsgáló vagy a részesedés értékeléséhez szükséges szakértelemmel rendelkező szakértő jelentésével.

A társasági adóról szóló törvény előírásai értelmében a könyvvizsgáló vagy szakértő jelentésével alátámasztott piaci érték lesz a részesedés bekerülési értéke is.

A társasági adóról szóló törvény külön nyilvántartás vezetési kötelezettséget is előír a fenti előírás alapján bejelentett részesedéshez kapcsolódóan.

Az így bejelentett részesedések jövőben történő értékesítésénél a bejelentett részesedésekre vonatkozó általános szabályokat szükséges alkalmazni.

A társaság tulajdonosainak érdemes megfontolni, hogy a szerzett részesedését be szeretnék-e jelenteni, a megszerzett részesedéssel milyen terveik vannak, hiszen az adóhatóság felé történő bejelentésnek nem csak pozitív, hanem negatív adózási következményei is lehetnek.

Ha az adózó a bejelentés mellett dönt, és a részesedés értékesítése nyereséges, akkor a bejelentett részesedés értékesítésének, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő kivezetésének adóévi árfolyamnyereségével a Tao tv. 7. § (1) bekezdés dz) pontja alapján csökkentheti az adózás előtti eredményét. Ha viszont az értékesítés veszteséggel jár, akkor az árfolyamveszteség a Tao. törvény 8.§ (1) bekezdés mb) pontja alapján növelő tétel lesz, és a társaság nem tudja a veszteséget ráfordításként figyelembe venni a társasági adóban.

Ha az adózó nem jelenti be a részesedés megszerzését, akkor annak értékesítésekor nem áll fenn társasági adóalap korrekciós kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy ha az értékesítés nyereséges, akkor az árfolyamnyereséget pénzügyi bevételként, ha az értékesítés veszteséges, akkor az árfolyamveszteséget pénzügyi ráfordításként kell elszámolni.

 

Példa: Ha a normál üzleti éves adózó 2024.05.31-ig bejelenteni a részesedését, és a részesedés piaci értéke 2023.12.31-én magasabb, mint a könyv szerinti értéke, akkor az árfolyamnyereség 20 %-a után meg kell fizetnie, és be kell vallania a 9 % társasági adót. Ha a következő években a részesedését a 2023.12.31-ei piaci értékhez képest magasabb értéken adja el, akkor az ebből származó árfolyamnyeresége után nem kell társasági adót fizetnie.

Ha az adózó úgy dönt, hogy nem jelenti be a már meglévő részesedését, akkor a jövőben a részesedés értékesítésekor a teljes árfolyam-nyereség társasági adóalapot képez.