Mezőgazdasági termékek behozatalának bejelentése


A bejelentésköteles termékek a rendelet 1. számú Mellékletében VTSZ szám szerint megtalálhatók.

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1117699014/MGT+bejelentes+koteles+termekek.pdf

A bejelentési kötelezettség a vetőmagra nem terjed ki.

A bejelentésköteles termék Magyarország területén tranzitforgalom keretében történő átszállítására nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség.

A bejelentést a bejelentésköteles terméket értékesítő (vagy az értékesítő megbízásából eljáró fuvarozó, azt szervező) természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek kell írásban, magyar nyelven benyújtania a NÉBIH honlapján közzétett űrlapon, amely megtalálható az alábbi linken:

https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal

Az érintett kötelezetteknek a bejelentést légi vagy vízi úton történő szállítás esetén legkésőbb 6, egyéb esetekben legkésőbb 24 órával a behozatalt megelőzően kell teljesíteniük.

Egy bejelentésben több behozatal is megjelölhető ugyanazon termékre vonatkozóan. A bejelentésben olyan Magyarországra történő behozatal jelenthető be, amely esetében a behozatali időpont nem terjed túl a bejelentéstől számított 30 napon.

A hiánytalanul kitöltött bejelentés befogadásáról a NÉBIH elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolást küld a bejelentőnek a megadott e-mailcímre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a bejelentésnek és a NÉBIH-től érkezett visszaigazolásnak a szállítmányt kísérnie kell.

A bejelentőnek ezeket az iratokat a fuvarozást végzőnek át kell adnia.

A Kormányrendeletben foglaltak megtartását a rendőrség és az adóhatóság ellenőrzi, és a bejelentő terhére a bejelentéssel érintett bejelentésköteles termék általános forgalmi adó nélküli értékének 40 %-áig terjedő közigazgatási bírságot szab ki, ha

  • a bejelentő nem tett eleget a Kormányrendelet szerinti bejelentési kötelezettségének, vagy
  • az iratok nem kísérik hiánytalanul a szállítmányt, vagy
  • a behozatalra a bejelentéstől számított 30 napon túl került sor.


A NÉBIH honlapján megjelent információ szerint a NÉBIH az érintettek kérdéseinek minél gyorsabb és hatékonyabb megválaszolása érdekében elkülönített ügyfélszolgálati csatornákat is indít. Az mgbehozatal@nebih.gov.hu e-mail cím, valamint a 06-1-336-9090-es ügyfélszolgálati telefonszám április 16-tól áll az ügyfelek rendelkezésére.