Rendkívüli szünet, védőital kánikula esetén


A jogszabályi előírások értelmében a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért, ezért a munkavállalók egészségének megóvása érdekében megfelelő intézkedéseket kell tennie.

Nyári időszakban ilyen intézkedés a munkavédelemről szóló törvényben előírt feltételek fennállása esetén rendkívüli szünet beiktatása és a védőital biztosítása.

A munkavédelemről szóló törvény szerint, ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása:

  • a munkavállalók egészségének megóvása érdekében megfelelő szervezési intézkedéseket kell tenni,
  • egyéni védőeszközt kell alkalmazni,
  • védőitalt kell juttatni.

Szabadtéri munkahelyen a munkavállalók hőség elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, pihenési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

Ha a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet (továbbiakban Rendelet) szerint a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 °C értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta, egészségvédelmi eszközöket kell alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni és munkavédelmi oktatást kell tartani.


Rendkívüli pihenőidő biztosítása

Amennyiben a munkahelyi hőmérséklet a fentiek szerint alakul, akkor a Rendelet szerint a munkáltatónak a munkaidő részeként óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces rendkívüli pihenőidőt kell biztosítania, a munkavállaló pedig köteles azt igénybe venni.

Megfelelő munkaszervezéssel kell biztosítania a munkáltatónak, hogy a rendszeresen beiktatott pihenőidőt lehetőleg hűvösebb környezetben tölthessék el a dolgozók, olyan helyen, ahol kényelmesen le is tudnak ülni.

Ez a pihenőidő nem azonos a munkaközi szünettel. A munkaközi szünet általában nem része a munkaidőnek, a szünet időtartamára díjazás nem jár. A fenti időtartam nem azonos a munkavégzési kötelezettség teljesítését követően biztosítandó pihenőidővel sem.

Ezalatt a rendkívüli pihenőidő alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Amikor a rendkívüli meleg miatt a munkavállaló a kötelező pihenőidejét tölti, ezzel az időtartammal nem hosszabbodik meg a munkavégzési kötelezettsége. Ha a munkáltató az emiatt kiesett munkaidő ledolgozását rendeli el, akkor a beosztás szerinti munkaidőt meghaladóan elrendelt munkavégzés rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésnek minősül, így a jogszabály értelmében pótlék jár érte

 

Védőital biztosítása

További intézkedések keretében, ha a munkahelyen a klíma a fenti Rendeletben meghatározott határértéket meghaladja, akkor  a munkavállalók részére kötelező biztosítani igény szerint, de legalább félóránként 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet (amely lehet palackozott víz, ballonos víz, ásványvíz), vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt. Az ital cukortartalma, ha nem mesterséges édesítőszerrel ízesített, legfeljebb 4 súlyszázalék lehet. 


A munkavállalóknak juttatott ital adózása

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nem minősül adóköteles bevételnek, ha a munkáltató a munkavállalóknak a munkavédelemről szóló törvényben foglaltak alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeit teljesítő juttatásokat   biztosít. Továbbá adómentesek a nem pénzbeli juttatásként kötelezően biztosított védőeszközök, egészségvédelmi eszközök is.

Amennyiben a munkavállalóknak biztosított ital a munkahelyi körülményekből adódóan és a fenti jogszabályi előírások alapján védőitalnak minősül, úgy annak juttatása adómentes, így utána sem a munkáltatónak, sem pedig a munkavállalónak nem keletkezik személyi jövedelemadófizetési kötelezettsége.

Amennyiben a juttatás nem felel meg a védőital munkavédelemről szóló törvény által meghatározott követelményeinek, azaz például energiaital, gyümölcslé, kávé stb., vagy fagylalt, jégkrém, más hűtött élelmiszer juttatására kerül sor, úgy az nem lesz adómentes, hanem egyes meghatározott juttatásnak minősül.. A munkáltatónak a juttatás 1,18-szorosa után 15% személyi jövedelemadót és 13 % szociális hozzájárulási adót kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint az italt terhelő előzetesen felszámított adó nem vonható le. Az Áfa tv. a védőital tekintetében nem tartalmaz speciális mentesítő szabályt, ezért a munkavállóknak biztosított ital, akár védőitalnak minősül, akár nem, adólevonási tilalom alá esik. Az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek is, ennek megfelelően nem lehet levonni például a vízadagoló automata bérleti díját, és a műanyag poharak díját terhelő áfát sem.

Társasági adó szempontjából a juttatott ital költsége elismert költségnek minősül. Ha a munkavállalóknak juttatott védőital jogszabályi előírásokon alapul, akkor a védőital költsége anyagjellegű ráfordításként számolható el. Ha viszont a munkavállalóknak juttatott ital nem felel meg a munkavédelmi törvény előírásainak, akkor annak költségét a személyi jellegű egyéb kifizetések között