Transzferár dokumentációs kötelezettség Country-by-Country jelentés


Az OECD Irányelvek alapján a transzferár dokumentációk háromszintű megközelítésében a dokumentáció három szintje a Master File, Local File és Country-by-Country jelentés. A Master File a vállalatcsoport egészére vonatkozó információkat tartalmazza, a Local File az egyes csoporttagok, helyi adózók ügyleteit mutatja be részletesen. A Country-by-Country jelentés a vállalatcsoport jövedelmének globális allokálására és a megfizetett adókra vonatkozó információkat foglalja össze, kiegészítve a vállalatcsoport gazdasági tevékenységének helyére vonatkozó mutatókkal és ezzel  lehetővé teszi az adóhatóságok számára a magasabb szintű kockázatelemzést, statisztikai kimutatások elkészítését.  

Az országonkénti jelentésre vonatkozó automatikus információcsere-szabályok hazai jogrendszerbe átültetett előírásai szerint az adózóknak két féle kötelezettsége keletkezhet a jelentéssel kapcsolatban:  

  • végső anyavállalatként, kijelölt szervezetként, vagy adatszolgáltatásra kötelezett társaságként el kell készíteniük a jelentést, vagy  
  • bejelentést kell tenniük arra vonatkozóan, hogy a jelentést vállalatcsoportjuk mely tagja készíti el.

Mindkét kötelezettséget évente kell teljesíteni.

Az országonkénti jelentés (country-by-country reporting) benyújtására kötelezett:

az a multinacionális vállalatcsoport, amelynek az adatszolgáltatási üzleti évet megelőző pénzügyi évre vonatkozó konszolidált éves beszámolójában szereplő összevont bevétele meghaladja a 750 millió eurót, vagy a MNB által közzétett 2015. január havi átlagos devizaárfolyam alapján számított 750 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Ha a vállalatcsoport végső anyavállalatának székhelye Magyarország területén kívül található, akkor a határérték számításához a 750 millió EUR-nak a helyi valutában kifejezett összegét kell vizsgálni.

Magyar társaság –főszabályként - akkor kötelezett országonkénti jelentés teljesítésére, ha magyar adóügyi illetőségű végső anyavállalatnak minősül.  

A végső anyavállalat azonban kijelölhet akár egy csoporttagot, mint kijelölt szervezetet az országonkénti jelentés vállalatcsoport nevében való benyújtására, ha a következő feltételek közül egy vagy több teljesül:

  • a végső anyavállalat olyan országban van, ahol nincs országonkénti bejelentési kötelezettség,
  • a végső anyavállalat országának nincs az országonkénti jelentésre kiterjedő információ-csere megállapodása Magyarországgal,  
  • a végső anyavállalat országában rendszerhiba áll fenn, amit az adóhatóság jelez a magyar csoporttagnak.

A magyar csoporttag lehet a kötelezett az országonkénti jelentést elkészíteni akkor is, ha a multinacionális vállalatcsoportnak nincs olyan csoporttagja, mely teljesíti az országonkénti jelentés benyújtási kötelezettséget.


Bejelentésre kötelezett magyar csoporttag:  

Az országonkénti jelentés teljesítésére kötelezett multinacionális vállalatcsoport magyar csoporttagjának, aki saját maga nem kötelezett az országonkénti jelentés benyújtására, a következő adatokat kell az állami adóhatóság felé elektronikus nyomtatványon bejelentenie:

  • a magyar adóügyi illetőségű csoporttag neve, székhelye, adóazonosító száma,
  • nyilatkozat, hogy nem kötelezett az országonkénti jelentés teljesítésére,
  • a multinacionális vállalatcsoport neve,
  • az országonkénti jelentésre kötelezett csoporttag neve és adóügyi illetősége,
  • adatszolgáltatási időszak.

Itt jegyezzük meg, hogy a bejelentésre alkalmazható nyomtatvány a változásbejelentő, de a bejelentést évente meg kell tenni.

Amennyiben változás történik a bejelentett adatokban, úgy azt 30 napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnak.


A határidőket és a bejelentéshez használandó nyomtatványokat a következő táblázat foglalja össze:

Kötelezett

Kötelezettség

Nyomtatvány

Adatszolgáltatás határideje

Magyar végső anyavállalat vagy anyavállalatnak kijelölt magyar társaság, adatszolgáltatásra kötelezett magyar társaság

Országonkénti

jelentés teljesítése

20CBC

Az üzleti év utolsó napjától számított 12 hónapon belül (naptári éves társaság esetén a 2020-as üzleti évre vonatkozóan 2021. december 31-ig)

Magyar csoporttag

Bejelentési kötelezettség

21T201T

Az üzleti év utolsó napja

(naptári éves társaság esetén a 2021-es üzleti évre vonatkozóan 2021. december 31-ig)


Az adóhatóság a bejelentés során kapott adatokat a pénzügyi év utolsó napjától számított 15 hónapon belül megosztja azon államok hatóságaival, ahol további csoporttag található.  

 


Szankciók:

Az adatszolgáltatási, bejelentési, illetve a változásbejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítése esetén a bejelentésre, adatszolgáltatásra kötelezett 20 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.