Az egészségbiztosításról szóló törvény online ügyintézést és adatszolgáltatást érintő változásai


Kifizetőhelyekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 2023. július 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében az egészségbiztosító a hatáskörébe tartozó ellenőrzési feladatok hatékony ellátása, a társadalombiztosítási kifizetőhelyek Egészségbiztosítási Alappal szembeni elszámolásának biztosítása, statisztikai adatszolgáltatások előállítása és teljesítése, más szervek részére adatszolgáltatás teljesítése, továbbá jogszabályban meghatározott egyéb feladat ellátása érdekében az Ebtv.-ben meghatározott tartalmú nyilvántartást vezet a következőkről:

- a megállapított, illetve folyósított pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokról,

- a baleseti táppénzről,

- az utazási költségtérítési támogatásról,

- a méltányosságból engedélyezett pénzbeli ellátásokról és

- az egyszeri segélyről.

A fenti feladatok ellátása érdekében a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató kizárólagosan elektronikus úton egy új formátumú adatszolgáltatást köteles teljesíteni az egészségbiztosító részére a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig.

Az Ebtv-ben meghatározott tartalmú adatszolgáltatást a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató kizárólag az egészségbiztosító által erre a célra rendszeresített - a személyre szabott ügyintézési felületen (a továbbiakban: SZÜF) közzétett - nyomtatvány alkalmazásával küldheti meg az egészségbiztosító részére.

Az adatszolgáltatást minden hónapban, tehát akkor is teljesíteni kell, ha a tárgyhónapban nem került sor pénzbeli egészségbiztosítási ellátás, illetve baleseti táppénz folyósítására.

A SZÜF-ön közzétett űrlap kitöltésével teljesített adatszolgáltatás következtében a kifizetőhelyeknek már nem kell külön kifizetőhelyi elszámolást és külön statisztikai adatszolgáltatást leadniuk.

Az újfajta adatszolgáltatást - a 2023. július hónapban folyósított ellátásokra vonatkozóan - első alkalommal 2023. augusztus 20. napjáig köteles teljesíteni a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató. Ez azt jelenti, hogy

  • a 2023. júniusban folyósított ellátásokra vonatkozóan még a jelenlegi szabályok szerinti EB23 jelű nyomtatványt kell majd benyújtani 2023. júliusban;
  • a 2023. január 1 - 2023. június 30. közötti időszak tekintetében változatlanul le kell adni a jelenleg használt statisztikai adatszolgáltatásokat;
  • a 2023. január 1 - 2023. június 30. közötti időszak tekintetében szükségessé fog válni egy egyszeri, soron kívüli statisztikai adatszolgáltatás, amellyel kapcsolatosan a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint külön tájékoztató fog a későbbiekben közzétételre kerülni;
  • a 2023. július 1-jétől kifizetett ellátásokról már kizárólag az újfajta adatszolgáltatás teljesíthető.


A Magyar Államkincstár tájékoztatója szerint az adatszolgáltatást a kifizetőhelyek kétféle módon teljesíthetik:

  • Azok a kisebb kifizetőhelyek, akik havonta jellemzően legfeljebb 20 db ellátást folyósítanak a biztosítottak részére, a szükséges adatokat megadhatják magán az űrlapon is. Az adatszolgáltatás ilyen módon történő teljesítése esetén a kifizetőhelynek jelenleg további teendője nincs.
  • A nagyobb kifizetőhelyeknek - akik havonta több, mint 20 db ellátást folyósítanak - a saját informatikai rendszerükből elő kell állítani egy XML állományt, és ezen állományt kell mellékletként csatolni a SZÜF-ön közzétett űrlaphoz.

 

Azon kifizetőhelyeknek, akik XML előállítása révén kötelesek eleget tenni az újfajta adatszolgáltatási kötelezettségüknek, fejleszteni szükséges az informatikai programjukat annak érdekében, hogy 2023. augusztus hónapban képesek legyenek eleget tenni az újfajta adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A SZÜF-ről az adatszolgáltatás beküldhető Ügyfélkapun, Cégkapun és Hivatali Kapun keresztül is.

További változást jelent a kifizetőhelyek számára, hogy 2023.július 1-től szintén kizárólag elektronikus úton, a SZÜF-ön közétett űrlapon lesz lehetőség kifizetőhely létesítésének, megszüntetésének kezdeményezésére, és a kifizetőhely működésével kapcsolatos bármilyen bejelentés megtételére.

Ezen űrlapok várhatóan 2023. július 1-jétől lesznek elérhetők a SZÜF-ön, szintén az EGÉSZSÉGÜGY / EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI menüpontban.

 

A pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos igények érvényesítésének új módja

2023. június 30-ig a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató az egyes pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (pl. csed, gyed) és a táppénz, baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program (ÁNYK) segítségével töltheti ki és az egészségbiztosítási szervnél történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus azonosítását követően elektronikus úton nyújthatja be.

2023. július 1-jétől a módosítás értelmében a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő és az a természetes személy, aki a külföldi foglalkoztatója helyett maga teljesíti biztosítással összefüggő bejelentési, járulékfizetési és bevallási kötelezettséget a jelzett pénzbeli ellátásokat, valamint a táppénz, a baleseti táppénz és a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátás iránti kérelmet kizárólag az egészségbiztosító által erre a célra rendszeresített, egységes, személyre szabott ügyintézési felületen (a továbbiakban: személyre szabott ügyintézési felület - SZÜF) kizárólag elektronikus úton nyújthatja be az egészségbiztosítóhoz.

A pénzbeli egészségbiztosítási ellátások és a baleseti táppénz iránti kérelmek benyújtása, továbbá a kifizetőhelyi feladatellátás során az egészségbiztosító által rendszeresített, az egészségbiztosító honlapján, illetve a SZÜF-ön közzétett érvényes nyomtatványokat kell használni.

Új szabály, hogy kérelem előterjesztése során az eljárást kezdeményező természetes személy ügyintézési rendelkezést tesz, amelyben nyilatkozik arról, hogy hogy elektronikus úton kíván-e kapcsolatot tartani a hatósággal vagy sem, mivel az elektronikus ügyintézés nem kötelező, csak választható.

A hatályba léptető rendelkezések értelmében a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő és a természetes személy, aki a külföldi foglalkoztatója helyett maga teljesíti biztosítással összefüggő kötelezettségeket 2023. december 31. napjáig a csecsemőgondozási díj, az örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz és a baleseti táppénz iránti kérelmet elektronikus úton a korábbi szabályoknak megfelelő,  2023. június 30. napján hatályos rendelkezése alapján is benyújthatja, ha 2023. június 30-ig az illetékes kormányhivatalnál kezdeményezte a regisztrációját.