Idénymunka, egyszerűsített foglalkoztatás


Gyakran előfordul, hogy egy munka csak rövid időt igényel, pár napra, csak egy nyári szezonra, vagy a mezőgazdasági szüret idejére van csak szükség a megfelelő munkavállalókra. Erre az időtartamra is lehet az Mt. szabályai szerint munkaviszonyt létesíteni, de megoldás lehet az, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében kerül alkalmazásra a szükséges munkaerő. Az egyszerűsített foglalkoztatás a munkáltató oldaláról kevesebb adminisztrációval jár és anyagilag is előnyösebb.


Az egyszerűsített foglalkoztatás formái és azok időbeli korlátja

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) értelmében egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára, továbbá filmipari statiszta munkára.

Mezőgazdasági idénymunka főként növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzést jelent, feltéve, ha ugyanazon felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg az egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, ha ugyanazon felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg az egy naptári éven belül a 120 napot.

Alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között

  • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, és
  • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra, és
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napra létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Idénymunka a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődő munka. Mezőgazdasági idénymunkánál az év adott időszakához vagy időpontjához kötődőnek kell tekinteni az olyan munkavégzést is, amely az előállított növény vagy állat biológiai sajátossága miatt végezhető el kizárólag abban az időszakban vagy időpontban.

Filmipari statiszta foglalkoztatásaaz alkalmi munka egyik fajtája. Filmipari statiszta az a személy, akit 3711 FEOR szám alatt foglalkoztatnak, és a tevékenységből származó napi nettó jövedelme nem haladja meg a 18 000 forintot.  A statiszta jellemzően a filmforgatásokon, a filmekben, a videóklipekben és tévéjátékokban olyan mellékszereplő, akinek általában elmondandó szövege nincs; többnyire csak egy-két jelenetben fordul elő. A feladata többnyire csak az, hogy növelje a szereplő személyek számát olyan jelenetekben, ahol sok emberre, „tömegre” van szükség.

 

Nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a közszférában, a munkáltató alaptevékenységének feladatainak ellátására.

Harmadik országbeli állampolgárok, a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével, munkavállalási engedéllyel, csak mezőgazdasági idénymunkát végezhetnek az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül.

Nem jogosult az egyszerűsített foglalkoztatásra az a munkáltató, aki 300 ezer forint vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel, mindaddig, amíg az adótartozását ki nem egyenlítette.


Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban alkalmazott munkavállalók létszáma

A munkáltató nem alkalmazhat tetszése szerinti számú alkalmi munkavállalót, mivel az alkalmi munkavállalók számát a törvény a munkáltatónál az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók számához köti. Az Efo tv. szerint az egy naptári napra meghatározott foglalkoztatható személyek létszáma:

  • főállású munkavállalót nem foglalkoztató munkáltató esetén 1 fő,
  • 1 – 5 főt foglalkoztató munkáltató esetén 2 fő,
  • 6 – 20 főt foglalkoztató munkáltató esetén 4 fő,
  • 20 főnél több munkavállaló foglalkoztatása esetén pedig az adott létszám 20 %-a,

azzal, hogy a munkáltatónál a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi létszámot kell alapul venni.

Abban az esetben, ha a munkáltató az Efo tv-ben meghatározott idő- és létszámkorlát szabályait megsérti, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező szabályainak alkalmazásától elesik. Ez azt jelenti, hogy a feltételek megsértése feltárásának időpontjától a jogviszony az Mt. szerinti munkaviszonynak minősül, és ennek megfelelően kell a továbbiakban fizetni az adó- és közterheket.


Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony és annak bejelentése

A munkaviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató általi kötelező bejelentéssel jön létre, nem szükséges írásban munkaszerződést kötni. Érdemes ettől függetlenül szerződést kötni, erre maga az Efo tv is tartalmaz egy mintát.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszonyra az Mt. szabályait kell alkalmazni, az Efo tv-ben meghatározott eltérésekkel.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésének feltétele a munkáltató ügyfélkapus regisztrációjának megléte. A bejelentés történhet:

  • telefonon az országos ügyfélszolgálati elérhetőségen, a 185-ös telefonszámon,
  • okostelefonról vagy tabletről az ügyfélkapun keresztül,
  • elektronikus formában a NAV eBEV oldalán vagy az új NAV ÜPO-n keresztül (’T1042E nyomtatvány kitöltésével).

A bejelentés során meg kell adni a munkavállaló nevét, TAJ számát, adóazonosító jelét, a munkáltató adószámát, amunkaviszony kezdetét és a munkaviszony napjainak számát, és az egyszerűsített foglalkoztatás formáját.

Kiemelendő, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást a munkáltató legkésőbb közvetlenül a munka megkezdése előtt köteles bejelenteni. 


Az egyszerűsített foglalkoztatás során fizetendő munkabér és közterhek

Bérek

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszonyra a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit is alkalmazni kell.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a minimálbér 85%-a, szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87%-a fizetendő.

Ez az összeg 2023-ban órabéres foglalkoztatásnál minimálbér esetén 1.134 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1.483 forint/óra.

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak a napi 8 óra feletti munkaidőre az alapbéren felül 50 % túlóra pótlékot is fizetni kell. Ez alól kivétel a többnapos bejelentés, egyenlőtlen beosztás, pl. egybefüggő 3 nap bejelentés esetén 1. nap 7 óra, 2. nap 10 óra, 3. nap 7 óra munka, átlagosan maximum napi 8 óra.

Ugyancsak meg kell fizetni a munkavállalónak a különböző pótlékokat, például éjszakai munkavégzés esetén járó pótlékot.

Közteher

Az egyszerűsített foglalkoztatás után a munkáltatót terhelő közterhek 2022. július 1. után létrejött jogviszonyok esetén már a minimálbérhez kötöttek, így a munkáltatónak

  • alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 %-a, tehát 2.300,- Ft/fő/nap,
  • mezőgazdasági / turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 %-a, tehát 1.200,- Ft/fő/nap,

közterhet 100 Ft-ra kerekítve kell meghatározni és az alkalmazás tárgyhónapját követő hó 12-éig bevallani és  megfizetni.

A közteher kiváltja a munkáltató oldalán a szociális hozzájárulási adót, a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az személyi jövedelemadóelőleg-levonási kötelezettséget; a munkavállaló oldalán a társadalombiztosítási járulékot és személyi jövedelemadó-előleg fizetést.

Nem kell közterhet fizetni, ha:

  • a munkavállaló a szociális biztonsági rendeletek koordinálásáról szóló uniós rendelet vagy kétoldalú szociálpolitikai biztonsági egyezmény alapján másik tagállamban, illetőleg egyezményben részes másik államban biztosított és
  • az egyezmények alapján kiállított, a biztosítást tanúsító igazolással rendelkezik.


A munkavállaló adózása

A munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után nem fizet társadalombiztosítási járulékot és főszabály szerint személyi jövedelemadót sem, valamint nem kell benyújtani személyi jövedelemadó bevallást sem. Amennyiben a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme meghaladja  a napi minimálbér, illetőleg garantált bérminimum 130 %-át (mentesített keretösszeg), akkor a munkavállalónak személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtani és a mentesített keretösszegen felüli részre 15 %-os személyi jövedelemadót kell fizetni.

A mentesített keretösszeg a 2023. január 1-jén érvényes minimálbért (232.000,- Ft), és garantált bérminimumot (296.400,- Ft) figyelembe véve:

  • minimálbér esetén 13.871,- Ft,
  • garantált bérminimum esetén 17.719,- Ft.

A munkavállaló társadalombiztosítási jogosultságai

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló ezen foglalkoztatására tekintettel nem minősül a Tbj szerinti biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra (üzemi baleset esetén), és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.