Személyi jövedelemadót érintő adóalap-kedvezmények


A személyi jövedelemadó megállapítása során a magánszemélyek a Személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) előírásai alapján az összevont adóalapjukat többféle adóalap-kedvezménnyel csökkenthetik. Sok esetben ezekre a kedvezményekre egyszerre is jogosultak, így fontos tudni, hogy a kedvezményeket kizárólag az Szja törvényben meghatározott sorrendben tudják érvényesíteni.

A kedvezmények kötelező sorrendje: 

1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,

2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,

3. 30 év alatti anyák kedvezménye,

4. személyi kedvezmény,

5. első házasok kedvezménye,

6. családi kedvezmény

 

Mindegyik adóalap-kedvezményre igaz, hogy a kedvezmény igénybe vehető már év közben, az adóelőleg megállapításakor, vagy év végén, az adóbevallás benyújtásakor (az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő részére is).

Az adóalap-kedvezmények igénybevételéhez az igazolásokat/határozatokat a magánszemélyeknek meg kell őrizniük az adómegállapításhoz való jog elévülési idejéig, tehát 5 évig, azt a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásakor nem kell csatolniuk.

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A magánszemély a NÉTAK-ot minden más kedvezményt megelőzően, elsőként érvényesítheti.

Ki jogosult a kedvezményre?

 Négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül a nő, és így jogosult a NÉTAK-ra, aki vér szerinti vagy örökbe fogadó szülőként az általa nevelt gyermek után

a) családi pótlékra jogosult, vagy

b) családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága min. 12 éven keresztül fennállt, vagy

c) a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg,

és a gyermekek száma eléri a négy főt.

 

Mikor jogosult a kedvezményre?

A kedvezmény igénybe vehető azokban a hónapokban, amikor a jogosultság fennáll.Jogosultsági hónapnak tekinthető az a hónap, amelyben a fenti feltételek egyidejűleg akár csak egy napig is fennállnak.

 

Ha a kedvezményre való jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultság időszakában megszerzett, összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelme másként nem állapítható meg, akkor az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelmének a jogosultsági időszak hónapjaival arányos részeként kell figyelembe venni.

 

Milyen jövedelmek esetén érvényesíthető a kedvezmény?

Az adóalap-kedvezményt az arra jogosult anya az összevont adóalapba tartozó alábbi egyes jövedelmeire érvényesítheti értékhatár nélkül minden jogosultsági hónapban:

  • bér- és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem (például: munkabér, táppénz, csed, gyed, álláskeresési járadék, -segély, törvényben meghatározott mértéket meg nem haladó végkielégítés, a társas vállalkozói jövedelem, vezető tisztségviselő, igazgatótanácsi tag, felügyelőbizottsági tag juttatása), és
  • egyes önálló tevékenységből származó jövedelem (pl. egyéni vállalkozó esetén a vállalkozó kivét, az átalányban megállapított jövedelem, a mezőgazdasági őstermelői jövedelem, a választott könyvvizsgálói jövedelem, megbízási díj).

 

Fontos, hogy az Szja törvényben meghatározott jogcímeken kívül más jövedelemre a NÉTAKnem érvényesíthető, például az ingatlan bérbeadásából származó jövedelemre.

 

A fentiek tükrében, ha a magánszemély többféle tevékenységet végez, és többféle jogcímen bevételhez jut, és bevételei egy részére alkalmazhatja a kedvezményt, más részére viszont nem, akkor a NÉTAK alapját képező jövedelmet bevételarányosan kell kiszámítani.

 

A NÉTAK érvényesítését a magánszemély attól a kifizetőtől kérheti adóelőleg- nyilatkozattal, aki a kedvezmény alapját képező jövedelmet juttatja neki.

2022. január 1-től, ha a NÉTAK-os anya a munkáltatójának, rendszeres jövedelmet juttató kifizetőjének jelzi, hogy véglegesen jogosult a kedvezményre, akkor a következő években nem kell új nyilatkozatot adnia, a munkáltató, kifizető további nyilatkozat nélkül is figyelembe veszi azt.

A kedvezményre való jogosultság akkor válik véglegessé, ha a jogosult a kedvezményre jogosító gyermekek közül négy után legalább 12 évig jogosult volt családi pótlékra, ideértendő az az eset is, amikor a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg.

 

Példák:

- Jogosult-e az az anya a négy gyermeket nevelő anyák kedvezményére, akinek a negyedik gyermeke háromnapos korában meghalt?

Mivel a megszületett gyermek után már a születés hónapjában járt a családi pótlék (akkor is, ha azt nem igényelték), és a későbbiekben a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, az anyát a négy gyermeket nevelő anyák szja kedvezménye megilleti.

 

- Elvált szülök közös felügyelettel nevelik 4 gyereküket, és felváltva egy hetet az anya, egy hetet az apa háztartásában élnek, a családi pótlékot 50-50%-ban érvényesítik. Az anya esetében figyelembe vehetők a gyermekek a NÉTAK kedvezmény számítása során?

Elvált szülők, akik jogerős bírósági döntés, egyezség alapján gyermekeiket felváltva gondozzák, a családi pótlékra 50-50 %-os arányban jogosultak, ezáltal jogosult az anya a NÉTAK igénybevételére.

 

- A szülők közösen nevelik három saját gyermeküket. Az anya nem NÉTAK-os anya. 2022 februárjában örökbe fogadnak egy 10 éves kislányt, így február hónaptól az édesanya már NÉTAK-os anyának számít, és akár már a februári fizetésére is igénybe veheti a kedvezményt. Azonban 2030-ban, amikor az örökbe fogadott gyermek leérettségizik, akkor utoljára júniusban jár utána családi pótlék, így ebben a hónapban számít az édesanya utoljára NÉTAK-os anyának. Ennek az az oka, hogy az anya már nem felel meg a feltételeknek: júliustól már nem jogosult a gyermek után a családi pótlékra és e gyermek után nem is volt jogosult összesen 12 éven át családi pótlékra.


25 év alatti fiatalok kedvezménye

Ki jogosult a kedvezményre?

A 2022. január 1-től alkalmazandó szabály értelmében az a magánszemély csökkentheti ezzel a kedvezménnyel az összevont adóalapját, aki a 25. életévét nem töltötte be (fiatalok kedvezménye).

 

Mekkora a kedvezmény összege?

A kedvezmény összege adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó, nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzata. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban a kedvezmény havi összege 499.952,-Ft, ami 74.993,-Ft adómegtakarítást jelent.

 

Milyen jövedelmek esetén érvényesíthető a kedvezmény?

A fiatalok kedvezménye a jogosultsági hónapokban megszerzett alábbi összevonás alá eső jövedelmekre érvényesíthető:

  • bérnek minősülő és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem (pl. munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem, táppénz, csed, gyed álláskeresési járadék, -segély, keresetkiegészítés, végkielégítés törvényben meghatározott mértéket meg nem haladó része, a társas vállalkozó jövedelme, vezető tisztségviselői, igazgatótanácsi tag, felügyelőbizottsági juttatás) és
  • egyes önálló tevékenységből származó jövedelem (egyéni vállalkozói kivét, átalányban megállapított jövedelmére, mezőgazdasági őstermelői jövedelem, könyvvizsgálói jövedelem, megbízási díj) érvényesíthető.

 

Mikor érvényesíthető a kedvezmény?

A kedvezmény kizárólag a jogosultsági hónapban megszerzett jövedelemre érvényesíthető.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be. A kedvezmény utoljára a 25. életév betöltésének hónapjában érvényesíthető.

 

Abban az esetben, ha a magánszemély az adóév egészében 25 év alattinak minősül, de nem szerez jövedelmet minden hónapban, a kedvezmény akkor is 12 hónapra illeti meg. Ebben az esetben az év közben nem érvényesített részt az éves adóbevallásában érvényesítheti.

 

Például, ha egy olyan külföldi munkavállaló Magyarországon júliustól novemberig dolgozik, aki az egész 2023-as adóévben 25 év alattinak minősül, és ebben az időszakban bruttó 600.000,-Ft/hó a jövedelme, akkor megilleti 12 hónapra az adókedvezmény, ami 499.952,-Ft/hó x 12 hó. Tehát a teljes 3.000.000,-Ft jövedelme adóalap-kedvezményként érvényesíthető. Az az összeg, amelyet az adóelőleg számításnál nem vettek figyelembe, az éves adóbevallásban érvényesíthető.

 

Ha a magánszemély jogosultsága év közben megszűnik (betölti a 25. életévét) és a kedvezménykeretét nem tudta érvényesíteni maradéktalanul a jogosultsági hónapokban megszerzett jövedelmére, akkor nincs lehetősége arra, hogy a fennmaradó részt a többi hónapban megszerzett jövedelmére érvényesítse.

 

Ha a jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett, önálló tevékenységből származó jövedelem másként nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

 

A kedvezmény érvényesítése az adóelőlegnél

Ha a magánszemély jogosult a fiatalok kedvezményére, akkor azt év közben a munkáltatónak, kifizetőnek mindaddig automatikusan figyelembe kell vennie, amíg a fiatal nem ad más nyilatkozatot. Ezt azt jelenti, hogy eltérően a többi adóalap-kedvezménytől a fiatalnak nem akkor kell nyilatkozatot adni, ha kéri a kedvezmény érvényesítését, hanem akkor, ha a kedvezmény érvényesítését részben vagy egészben nem kéri.


30 év alatti anyák kedvezménye

 Ki jogosult a kedvezményre?

2023. január 1-től erre a kedvezményre jogosult az a 25. életévét betöltött 30 év alatti anya (fiatal anya), aki

- vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel, vagy

- magzatára tekintettel

családi kedvezmény érvényesítésére jogosult.

 

Az Szja törvény értelmében 30 év alatti anya az a gyermeket vállaló nő, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik.

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.

 

Mivel a szabály először a 2023. adóévben megszerzett jövedelmekre vonatkozik, ezért az a 25. életévét betöltött fiatal anya is érvényesítheti 2023. január 1-től a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki magzatra tekintettel 2023. előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, de a gyermek 2023-ban születik meg, még a 30. életéve betöltése előtt. Ha a magánszemély nem tudta vagy nem teljes mértékben érvényesítette évközben a kedvezményt, akkor a bevallás benyújtásakor igénybe veheti.

 

Mikor jogosult a kedvezményre?

A fiatal anya azokban a hónapokban érvényesítheti a kedvezményt, amikor családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény utoljára annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

 

Mekkora a kedvezmény összege?

Hasonlóan a 25 év alatti fiatalok kedvezményéhez, a kedvezmény összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. Így az adóalap-csökkentés összege 2023-ban havonta jogosultsági hónaponként legfeljebb 499.952,-Ft, ez 74.993,-Ft adómegtakarítást jelent havonta.

 

Milyen jövedelmek esetén érvényesíthető a kedvezmény?

A 30 év alatti anya ezt a kedvezményt az alábbi, összevonás alá eső jövedelmeire érvényesítheti:

  • munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása, csed, gyed), illetve
  • egyes önálló tevékenységbőlszármazó jövedelmei (pl. megbízási díj, vállalkozói kivét, átalányban megállapított jövedelem, mezőgazdasági őstermelői jövedelem) után veheti igénybe.

 

A kedvezmény összegét meghaladó jövedelem, és minden más, az Szja törvényben nem nevesített adóköteles (például bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó) jövedelem tekintetében fennmarad az adókötelezettség.

 

A 30 év alatti anyák kedvezménye érvényesítését év közben, a munkáltatónak, kifizetőnek átadott adóelőleg-nyilatkozatban lehet kérni.

 

Példák:

- a 26 éves nő 2023. április 4-én éri el a várandósság 91. napját, akkor a jogosultsága áprilistól kezdődően fennáll,

- az édesanya 2023. január 10-én gyermeket szül és 2023 március 10-én betölti a 30. életévét, akkor a kedvezményre 2023 januárjától decemberig jogosult,

- ha a 24 éves édesanya 2023 márciusban megszüli a második gyermekét és augusztus 5-én betölti a 25. életévét, akkor augusztus 31-ig a 25 év alatti fiatalok kedvezményére jogosult, szeptembertől pedig a 30 év alatti anyák kedvezményére,

- 26 éves nő, aki örökbe fogadja augusztusban férje gyermekét, akkor augusztustól jogosult a kedvezményre.

 

Ha a fiatal anya a NÉTAK-ra is jogosult, akkor a 30 év alatti anyák kedvezménye nem érvényesíthető, mivel mindkét kedvezménynek ugyanazok a jövedelmek képezik az alapját, és az Szja törvény értelmében a  NÉTAK az érvényesítési sorrendben megelőzi a 30 év alatti anyák kedvezményét, valamint a NÉTAK-nak nincs összeghatára sem.


Személyi kedvezmény

 Ki jogosult személyi kedvezményre?

Személyi kedvezményre az a súlyosan fogyatékos személy jogosult:

  • aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, vagy
  • rokkantsági járadékban vagy
  • fogyatékossági támogatásban részesül.

 

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Ezt az igazolást/határozatot a magánszemélynek meg kell őrizni a jogosultság igazolása végett.

 

Mikor vehető igénybe a kedvezmény?

A személyi kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe, mindaddig amíg a súlyos fogyatékosság fennáll. Ha ideiglenes az állapot, akkor a személyi kedvezmény utoljára a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában vehető figyelembe. Ha a magánszemély rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, akkor a járadék, ellátás folyósításának hónapjaira jár.

 

Mekkora a kedvezmény mértéke?

A személyi kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2023-ban havi 77.300,-Ft.

 

A személyi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot a magánszemély az adóelőleget megállapító munkáltatónak és az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adhat.


Az első házasok kedvezménye

 Ki jogosult és mikor a kedvezmény érvényesítésére?

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult a házasságkötés hónapját követő 24 hónap időtartamban, ha legalább egyiküknek ez az első házassága. Tehát a házaspár azon tagja is jogosult a kedvezményre, akinek nem ez az első házassága. A kedvezmény igénybevétele nincs életkorhoz kötve. A házastársakra vonatkozó rendelkezéseket a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell.

Az első házasok kedvezményét a házastársak közösen érvényesítik: vagy megosztják egymás között a döntésük szerint, vagy a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

 

Mekkora a kedvezmény mértéke?

A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 33.335,-Ft, ami adóban 5.000,-Ft megtakarítást jelent havonta.

Ha a kedvezmény érvényesítésének 24 hónapja alatt a házaspár elválik, vagy az egyik fél meghal, akkor megszűnik a kedvezményre való jogosultság.

 

A kedvezmény igénybevétele, a 25 év alatti fiatalok kedvezményével együtt

Ha az első házasok kedvezményére jogosult házaspár mindkét tagja 25 év alatti, akkor ebben az esetben az első házasok kedvezménye érvényesítésének első hónapja az a hónap, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti. Ha az egyik fél már betöltötte a 25. életévét, akkor az általános szabályok vonatkoznak rá, tehát a házasságkötés hónapját követő 24 hónapban jár a kedvezmény.

 

Az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot a magánszemély az adóelőleget megállapító munkáltatónak és az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adhat.

 

Példák:

- Egy pár 2022. február 15-én házasodott össze. Mindketten 25 év alattiak voltak a házasságkötéskor, ezért márciustól nem érvényesíthetik az első házasok kedvezményétt a 25 év alattiak kedvezménye miatt. A férj 2022 júniusában, a feleség 2023 áprilisában töltötte be a 25. életévét. Az első házas kedvezményre a jogosultság első hónapja az a hónap, amelyet megelőzően egyikük 25 éves lett, tehát 2022 júliusa.

Ha a jövedelmük meghaladja a 25 év alattiak kedvezményénél meghatározott adómentes összeget, akkor igénybevehetik a 25. év alatti fiatalok kedvezménye mellett az első házas kedvezményét is?

Nem vehetik igénybe az első házas kedvezményt, csak azon hónapot követő hónaptól jogosultak igénybe venni azt, amikor egyikük betölti a 25. évet.

 

Családi kedvezmény

 Családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.

Erről részletesen következő hírlevelünkben írunk.