SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT ÉRINTŐ ADÓALAP-KEDVEZMÉNYEK 3. RÉSZ KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÓK


A Magyarországon működő gazdasági társaságok egyre nagyobb létszámban foglalkoztatnak európai unióból és harmadik országból érkező munkavállalókat. Bérszámfejtésnél és a személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásakor több esetben felmerült kérdésként, hogy ezek a dolgozók jogosultak lehetnek-e a családi adóalap-kedvezményre.


A családi kedvezmény igénybevételének feltételei


A személyi jövedelemadó törvény egyik alapelveaz egyenlő elbánás elve, mely szerint a külföldi magánszemélyeket a belföldi illetőségű magánszemélyekkel azonosan illetik meg az adóval kapcsolatos kedvezmények, így a családi kedvezmény is. Ahhoz azonban, hogy a külföldi magánszemélyek Magyarországon családi kedvezményre jogosultak legyenek fontos feltétel, hogy az éves összes jövedelmüknek legalább 75 százaléka Magyarországon adókötelezettség alá essen.

Az adóévben megszerzett összes jövedelembe beleértendők a különféle jogcímeken megszerzett jövedelmek, függetlenül attól, hogy mely országban (Magyarországon vagy külföldön) adókötelesek.

A külföldi munkavállalók az adóhatóság által közzétett „Kiegészítő nyilatkozat a külföldi adóügyi illetőségű magánszemélyek adóalap-kedvezményének érvényesítéséhez” című nyomtatvány kitöltésével nyilatkozhatnak a munkáltató felé, hogy az adóévben Magyarországon szerzett jövedelmükvárhatóan eléri az adóévben szerzett összes jövedelmüknek a 75 százalékát.

 

Az adókedvezmény érvényesítésének további feltétele, hogy a külföldi magánszemély más államban ugyanolyan vagy hasonló kedvezményt ugyanazon időszakranem vett és nem is vesz igénybe.

Ha a vendégmunkás másik országban is dolgozott ugyanabban az évben, a jogszabályi előírás alapján igazolnia kell, hogy ott nem vett igénybe a családi kedvezményhez hasonló kedvezményt. Az adóhatóság tájékoztatása alapján ezt megteheti például a külföldön benyújtott éves bevallásának másolatával vagy a külföldi adóhatóság által kiadott igazolással.

 

Ha a külföldi magánszemély a fenti feltételeknek megfelel, akkor a családi kedvezmény igénybe vehető a külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra vagy más hasonló ellátásra jogosult külföldi magánszemélyek magyarországi jövedelme esetén.

 

A családi kedvezmény érvényesíthetőségénél azokat a gyermekeket lehet kedvezményezett eltartottnak tekinteni, akire tekintettel a szülő a magyar szabályok szerint családi pótlékra lenne jogosult. Eltartottnak pedig az a gyermek minősül, aki után már ugyan nem jár a családi pótlék, de a családi pótlék megállapításánál figyelembe lehet venni.

 

Családi pótlékra való jogosultság igazolása

 

A családi kedvezményt az veheti igénybe, aki családi pótlékra jogosult. Egy külföldi állam állampolgára esetén ugyanakkor nehéz megítélni, hogy a saját államának joga szerint létezik-e a magyar családi pótlékhoz hasonló ellátás a családtámogatási rendszerében. Azonban az olyan államból érkezők sem lehetnek kizárva a családi kedvezményre jogosultak köréből, akiknek államában nincsen hasonló családtámogatási ellátás.

 

A családi kedvezmény igénybevételének nem feltétele az, hogy a családi pótlék ténylegesen folyósításra kerüljön, elég, ha acsaládi pótlékra való jogosultságifeltételek megvalósulnak.

 

A külföldi munkavállaló akkor is jogosult lehet a családi kedvezményre, ha a családtámogatási szervtől azért nem kap családi pótlékot, mert a gyermekek nem tartózkodnak életvitelszerűen Magyarországon. A kedvezmény igénybevételéhez a gyermekeknél az életkori, valamint a tankötelezettség teljesítésére vonatkozó feltételeknek kell teljesülniük. Ezeket a feltételeketdokumentálni lehet a születés idejét igazoló hivatalos okirattal (Magyarországon ez a születési anyakönyvi kivonat), illetve iskolalátogatási igazolással.

 

Közös háztartás igazolása

 

A családi pótlékra való jogosultság megítélésénél fő szempont a közös háztartásban elhelyezés, nevelés.

A feltételek igazolása egyszerűbb, ha a vendégmunkással együtt kiskorú gyermeke is Magyarországon él. Abban az esetben, ha a külföldi munkavállalóval nem él itt Magyarországon életvitelszerűen a gyermeke, de külföldi lakóhelyük megegyezik, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy egy háztartásban élnek.

A közös háztartás fennállását igazolni lehet például a szülő és a gyermek külföldi lakcímkártyájának másolatával, illetve elfogadható bármely olyan okirat, amelyen a gyermek lakcíme szerepel. Azt pedig, hogy a vendégmunkás a munkabéréből hozzájárul a közös háztartásban és a gyermek nevelésével kapcsolatban felmerült kiadások fedezéséhez, igazolható pl. banki átutalási bizonylatokkal, de elfogadható akár a gyermek étkezési térítési díjáról, tandíjáról a nevére kiállított számla is.

 

Kedvezmény igénybevételének egyéb szabályai

 

Ha a külföldi vendégmunkás csak az év egy részében szerez Magyarországon adóköteles jövedelmet, akkor a kedvezményt nem a teljes adóévre, hanem csak azokra a hónapokra veheti igénybe, amikor olyan adóköteles jövedelmet szerez, melyre a kedvezmény érvényesíthető.

 

A kedvezmény évközi, adóelőleg-nyilatkozattal való igénybevételekor célszerű a munkáltatónak meggyőződnie arról, hogy valóban fennállnak a jogosultsági feltételek.

Egy adóhatósági ellenőrzés során a munkavállalónak kell igazolni dokumentumokkal, hogy a feltételeknek megfelelt, mivel az adó csökkenését eredményező szabály, az adóalapkedvezmény alkalmazását annak kell bizonyítania, aki azt igénybe kívánja venni.

 

Ha a kedvezmény igénybevételének feltételei nem állnak fenn, akkor egy adóhatósági ellenőrzés esetén adójogi következményekkel kell számolni. Adóellenőrzéskor a kedvezményt igénybe vevő magánszemélynek a hivatalos dokumentumok hiteles fordításával kell igazolnia, hogy jogszerűen érvényesítette a kedvezményt.

 

A külföldi munkavállalónak adóazonosító jellel kell rendelkeznie az adókötelezettségek teljesítése érdekében, amennyiben Magyarországon adóköteles jövedelmet szerez. Az adóazonosító jelet a ’T34-es adatlapon lehet igényelni, de igénylésre a ’T1041-es (munkáltató, illetve munkaerő-közvetítő cég bejelentése esetén), illetve munkaerő-kölcsönzés igénybevételekor a „kölcsönvevő” foglalkoztató által a ’TMUNK adatlapon elektronikusan is lehetőség van.

Nagyon fontos, hogy az adatlapon feltüntetett személyes adatok pontosan, a hivatalos okiratokkal megegyezően szerepeljenek, mivel ha a különböző adatlapokon eltérő adatok érkeznek ugyanarról a személyről, akkor több adóazonosító jelet képez számára az adóhatóság, ami később problémákat okozhat.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a családi kedvezmény igénybevételéhez a gyermekeknek is rendelkezniük kell adóazonosító jellel, melynek igénylésére kizárólag a ’T34-es adatlapon van lehetőség. Az ügyintézéshez az alábbi (vagy az adott államban ennek megfelelő) iratokat kell bemutatni:

  • szülők tekintetében: személyazonosító okmány, tartózkodási engedély, külföldi lakcímet igazoló okmány,
  • gyerekek esetében: születési anyakönyvi kivonat, személyazonosító okmány, külföldi lakcímet igazoló okmány másolata.

Külföldi magánszemélyek által igénybe vehető családi kedvezmény megítélése a kifizető szempontjából is kellő körültekintést igényel.