A minimálbér és azok alkalmazása különböző adónemekben


2023. november 21-én került kihirdetésre az a kormányrendelet, amely a jövő évi minimálbér összegét tartalmazza. A kormányrendelet értelmében az új összegeket első alkalommal a 2023. december hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1-jétőlhavibér alkalmazása esetén 266 800 forint, hetibér alkalmazása esetén 61 340 forint, napibér alkalmazása esetén 12 270 forint, órabér alkalmazása esetén 1 534 forint.

 

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1-jétőlhavibér alkalmazása esetén 326 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 74 950 forint, napibér alkalmazása esetén 14 990 forint, órabér alkalmazása esetén 1 874 forint.

 

Adójogi szempontból azonban minden jogszabályban külön vizsgálni szükséges, hogy a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér összegét vagy a tárgyhó első napján érvényes minimálbért kell alapul venni az adó-, járulékkötelezettség megállapításához. Az idei évben a minimálbér december 1-jével történő módosításával ennek különösen jelentősége van.

 

Személyi jövedelemadó

Az Szja tv. szerint a minimálbér - a törvény külön rendelkezésének hiányában is - az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve az Szja. törvény költségelszámolásra vonatkozó rendelkezéseiben említett mindenkori minimálbért.

 

Szja tv. szerint az éves minimálbér az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizenkétszerese.

 

E rendelkezések alapján a minimálbér alapulvételével meghatározandó értékhatárok az alábbiak szerint alakulnak:

személyi kedvezmény havi összegének kiszámításakor 2023 decemberében a 232 000 forint egyharmada száz forintra kerekítve vehető figyelembe (77 300 forint),

kifizető csekély értékű ajándékot évi egy alkalommal 23 200 forintértékben adhat egyes meghatározott juttatásként,

kifizető több magánszemélynek szervezett vendéglátás, szabadidős rendezvény keretében személyenként 58 000 forint értékű ajándéktárgyat adhat egyes meghatározott juttatásként,  

távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónál a távmunkavégzéssel összefüggésben igazolás nélkül, költségként elszámolható költségtérítés összege 2023 decemberében is legfeljebb 23 200 forint lehet. Ha a munkavállaló nem egész hónapban dolgozik távmunkában, akkor a havi összegnek a távmunkában töltött napokkal arányos része számolható el,

mezőgazdasági őstermelőknél 2023-ban

o      az adómentes őstermelői bevétel éves összege 1 392 000 forint,

o      az átalányadózásra vonatkozó éves bevételi értékhatár 27 840 000 forint, és

o      az átalányadózó őstermelőknek 1 392 000 forint átalányban megállapított jövedelme adómentes,

az átalányadózó egyéni vállalkozóknál 2023-ban

o      az átalányadózás éves bevételi értékhatára 27 840 000 forint, a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzőknél 139 200 000 forint,

o      1 392 000 forint átalányban megállapított jövedelem adómentes.

 

Társadalombiztosítási járulék

A Tbj. szerint minimálbér a tárgyhónap első napján érvényes alapbér kötelező legkisebb összege. A 2023. decemberi Tb-járulék megállapításakor minimálbérként 266 800 forintot, vagy szakképzettséget igénylő főtevékenységnél a garantált bérminimum havi összegét, azaz 326 000 forintot kell alapul venni.

 

A főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége szintén a tárgyhónap első napján érvényes minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz kötődik.

A járulékfizetési alsó határ a munkaviszonyban alkalmazottak tekintetében a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30%-a. 2023. december 1-jétől tehát 80 040 Forint után kell megfizetni a tb járulékot.

 

Megbízási jogviszony esetén a biztosítási jogviszony létrejöttéhez is azt kell vizsgálni, hogy az e tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri-e a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30%-át.

 

Szociális hozzájárulási adó

A Szocho tv. szerint minimálbér az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege (232 000Forint), kivéve az e törvény egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó egyes rendelkezéseiben említett minimálbért.

 

Egyéni és társas vállalkozók esetében a járulékalap a tárgyhónap első napján a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végezett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege. 2023. decemberre vonatkozó kötelezettséget a 266 800 forintos minimálbér, és a 326 000 forintos garantált bérminimum alapulvételével kell meghatározni.

 

A szociális hozzájárulási adó kapcsán az adókedvezményeket szintén az év első napján érvényes minimálbérrel kell számolni, ahogy a szociális hozzájárulási adó fizetés felső határ (minimálbér 24-szerese) számítása során is (például osztalék esetén).

 

Rehabilitációs hozzájárulás

A rehabilitációs hozzájárulás mértékét az annak fizetésére köteles vállalkozásoknakaz alábbiak szerint kell megállapítani: a tárgyév első napján megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év, 2023. évben tehát 232.000 Forint x 9 = 2 088 000 Forint/fő/év.

 

Kiva adózási módot választó társaságok esetében a törvény a minimálbérhez köti a foglalkoztatottak után igénybe vehető kedvezmények összegét. A minimálbér ebben az esetben a Katv. előírása alapján a Tbj.-ben szabályozott minimálbér, mely a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért jelenti, tehát december hónapban az új összegekkel kell számolni.

 

Társasági adó

Az adóév első napján érvényes minimálbér az irányadó a Tao tv. 7. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő tanulók, képzésben részt vevő személyek és a v) pontjában meghatározott, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén igénybe vehető adóalap csökkentésnél.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket.

2023 decemberében  azonban elválik egymástól a minimálisan adható összeg és az adómentes keretösszeg az eltérő jogszabályi hivatkozások miatt. A minimálisan adható összeg követi a minimálbér évközi változását (2023. december 1-től növekedik), viszont az szja mentesen adható keretösszeg változatlan marad, mivel az Efo tv. az év első napján hatályos kötelező legkisebb összeghez köti annak összegét.

 

A minimálisan adható összeg a minimálbér esetén 1304 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1630 forint/óra. Így tehát a minimálisan adható napidíj minimálbér esetén 10 432 Forint, garantált bérminimum esetén 13 040 Forint.

 

Az Efotörvény 8. §. (2)  bekezdése alapján a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként (száz forintra kerekítve):

a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz 1300 forint,

- alkalmi munka esetén a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka,vagyis 2700 forint,

a filmipari statiszta esetén a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 3 százaléka, azaz 8000 forint.

 

Ellátások

Vannak olyan ellátások, amelyeket érint a minimálbér összegének év végi változása, ezért nagy jelentősége van annak, hogy milyen időpontban érvényes minimálbért kell figyelembe venni az ellátás szempontjából.

 

A minimálbér vagy a garantált bérminimum összege alapján meghatározott juttatások, támogatások, ellátások megállapításánál, valamint a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság tekintetében csak 2024. januártól kell alkalmazni a most meghatározott összegeket.  2023. decemberében a 2023. november 30-án hatályos a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 573/2022. (XII. 23.) Korm. rendelet alkalmazandó.