Mikor kötelező az egyesületeknek és az egyéb szervezeteknek a könyvvizsgálat?


A szervezeteknek nemcsak a Számviteli törvény, hanem a rájuk vonatkozó számviteli kormányrendelet, valamint a Civil törvény és az azt kiegészítő kormányrendelet előírásait is figyelembe véve kell évente a számviteli beszámolójukat elkészíteni.

 

A civil szervezetek, egyesületek, alapítványok könyvvezetési és beszámolási szabályait a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet szabályozza.

 

A kormányrendelet értelmében, kötelező a könyvvizsgálat annál az egyéb szervezetnél, amelynél az éves (éves szintre átszámított) bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában meghaladja a 300 millió forintot. Minden olyan esetben, amikor a könyvvizsgálat e rendelet vagy más jogszabály előírásai szerint nem kötelező, az egyéb szervezet dönthet arról, hogy a beszámoló felülvizsgálatával könyvvizsgálót bíz meg.  

 

Kérdésként merült fel, hogy hogyan kell értelmezni a 300 millió forintos határértéket, milyen bevételeket kell beleszámolni.

 

A hatoságok egy számviteli kérdésre adott válaszából egyértelműen kiderül, hogy az egyéb szervezetek esetében a könyvvizsgálati kötelezettségre vonatkozó értékhatároknál - nemcsak a vállalkozási tevékenységből származó árbevételt kell figyelembe venni, hanem - az alaptevékenységből és a vállalkozási tevékenységből származó éves bevétel (árbevétel) együttes összegét szükséges figyelembe venni.

 

Tehát egy kettős könyvvitelt vezető egyszerűsített éves beszámolót készítő egyéb szervezet esetében az eredménykimutatás séma szerinti „A. Összes bevétel” megnevezésű eredménysort kell meghatározónak tekinteni. Így például a támogatások (egyéb bevételeket) is figyelembe kell venni.

 

Ha segítségre lenne szüksége számviteli kérdésekben, vagy könyvvizsgálatra lenne szüksége keressen minket bizalommal!