Nyári adóváltozások


Szociális hozzájárulási adókedvezmény a munkaerőpiacra lépőknél

A 182/2024. (VII.8.) Kormányrendelet értelmében két fontos módosítás is érinti az adókedvezmény szabályait.

Az egyik változás értelmében módosul a munkaerőpiacra lépő fogalma. Az a magyar állampolgár minősül majd munkaerőpiacra lépőnek, aki a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző - a korábban előírt 275 nap helyett - 365 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal.

A másik módosítás eredményeképpen jelentősen lerövidül a kedvezmény igénybevételére vonatkozó jogosultság időtartama. A kedvezmény az eddigi 3 éves időtartam helyett csupán 18 hónapig vehető igénybe az alábbiak szerint:

  • a kedvezmény a foglalkoztatás első évében a munkavállaló bruttó munkabére, de legfeljebb a minimálbér után a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény 2. § (1) bekezdése szerinti - azaz jelenleg 13%-os - adómértékkel megállapított összeg,
  • a foglalkoztatás ezt követő további hat hónapjában pedig legfeljebb a minimálbér után a 13%-os adómérték 50 százalékával megállapított összeg.

A jogosultsági időtartam rövidülése miatt az igénybe vehető kedvezmény összege a felére csökken.

A Kormányrendelet rendelkezéseit a 2024. augusztus 1-jétől létesített munkaviszony esetében kell majd alkalmazni, egyelőre a veszélyhelyzet időtartama alatt.


Emelkedő mulasztási bírságtételek

A 181/2024. (VII.8.) Kormányrendelet értelmében bizonyos mulasztások esetén megduplázódnak a bírságmaximumok az adózás rendjéről szóló törvényben.

Az általános mulasztási bírság összege természetes személy adózóknál 200 ezer forintról 400 ezer forintra, nem természetes személyeknél pedig 500 ezer forintról 1 millió forintra növekszik.

A számlaadat-szolgáltatás elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás, vagy valótlan adattartalmú teljesítése esetén az adózó az adózás rendjéről szóló törvény szerint az általános bírságtételekkel sújtható. Mivel az általános bírságtétel nem természetes személyek esetén a fentiek szerint emelkedett, ennek következtében a késedelmes, hiányos, hibás, valótlan adattartalmú adatszolgáltatás, vagy az adatszolgáltatás elmulasztása miatt az adózók számlánként maximum 1 millió forintos mulasztási bírsággal szankcionálhatók.

A be nem jelentett foglalkoztatott alkalmazása, a számla-, illetve nyugtakibocsátási, valamint az iratőrzési kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztási bírság maximuma az eddigi 1 millió forintról 2 millió forintra emelkedik.

A megnövekedett mulasztási bírság összegek a 2024.  augusztus 1-jét követően esedékes kötelezettség megszegése esetén alkalmazhatók, egyelőre a veszélyhelyzet ideje alatt. 


Társasági adó

Módosult az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának közzétételéről szóló PM rendelet is.

A jogszabály változása eredményeképpen 2024. július 9-ét követően Oroszország, valamint Antigua és Barbuda veszi át a Bahama-szigetek, illetve Turks- és Caicos-szigetek helyét az adózási szempontból nem együttműködő államok listáján.

A listának azért van jelentősége, mert az azon szereplő országokban illetőséggel rendelkező külföldi személyek részére fizetett kamat és jogdíj összegével csak bizonyos feltételek fennállása esetén csökkenthető a társasági adó alapja.