Külföldi pénznemben történő bérfizetés


A forint gyengülése, illetve a globálisabb szolgáltatások és termékek megjelenése egyre inkább meghozta annak igényét, hogy a munkabéreket forinttól eltérő devizában kapják meg a munkavállalók.

A Munka Törvénykönyve viszont főszabály szerint azt írja elő, hogy a munkabért és a munkaviszonnyal összefüggő egyéb juttatásokat forintban kell megállapítani és kifizetni. Ettől csak a következő esetekben térhetnek el a felek:


Külföldi munkavégzés

Ha a munkavállaló külföldön végez munkát, - a felek megállapodása esetén - lehetőség van a magyar munkáltatótól kapott munkabér helyi devizában történő megállapítására és kifizetésére is. 

A hatályos jogszabályi rendelkezéseket alapul véve a nem vezető beosztású munkavállaló munkabére kizárólag ebben az esetben, azaz külföldi munkavégzésre tekintettel adható külföldi pénznemben.


Vezető állású munkavállalók 

A vezető beosztású munkavállalókra különös szabályozás vonatkozik, mely szerint a vezető beosztású munkavállaló munkabére a munkavégzés helyétől függetlenül devizában is juttatható. Ehhez a feleknek kifejezetten így kell írásban megállapodniuk a munkaszerződésükben.


KI MINŐSÜL VEZETŐ ÁLLÁSÚ MUNKAVÁLLALÓNAK

A törvényi rendelkezések értelmében vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosított más munkavállaló.

A munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét (2023-ben ez az összeg bruttó 1 624 000 forint).

A munkáltató vezetője (pl.: egy Kft. ügyvezetője, a munkáltatói jogkör gyakorlója), valamint az ő közvetlen irányítása alatt álló és helyettesítésére jogosult munkavállaló mindenképpen vezető állású munkavállalónak minősül.

Ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be, dönthetnek arról a felek, hogy vezető állású munkavállalóvá teszik. Ehhez az is kell, hogy az alapbére elérje a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét.

Kiemelkedőnek minősülhet az olyan tevékenység, amely a munkavállaló kivételes szakértelme miatt lényeges a munkáltató működése szempontjából. A „fokozottan bizalmi jellegű munkakör" kapcsán a törvény indoklása akként rendelkezik, hogy az a munkakör tekinthető fokozott bizalmi jellegűnek, amelynek teljesítése az átlagoshoz képest jóval nagyobb megbízhatóságot feltételez. Ezekre a munkakörökre jellemző, hogy a munkavállaló az átlagoshoz képest jóval több bizalmas információval rendelkezik a munkáltató működését illetően, vagy jelentős anyagi eszközöket kezel.


Az árfolyamértékhez kötött munkabér

A munkáltató hozhat olyan döntést, hogy  a munkavállalók forintban meghatározott havi munkabérét egyéb devizában (pl. euróban) meghatározott árfolyamértékhez köti és az árfolyamingadozást korrigálja. Ebben az esetben viszont minden hónapban az árfolyamnak megfelelően kellene módosítani a munkaszerződést. Ennél praktikusabb megoldás lehet, ha a felek abban állapodnak meg, hogy az árfolyamingadozás különbözetét negyedévente vagy félévente téríti meg a munkáltató a munkavállalójának, mint egyéb bérelem. Ebben az esetben is forintban történik a kifizetés, hiszen az Mt. szabályai csak a vezető állású munkavállaló esetében engedélyezik az eltérést, ugyanakkor az árfolyamingadozásból származó veszteséget orvosolni lehet ezzel.


Devizaszámlára történő utalás

A munkavállaló megadhat egy devizaszámlát is a munkáltatójának, amelyre a munkabér kifizetését kéri. Ebben az esetben a munkavállaló az adott devizában juthat a pénzéhez, de a fentihez hasonlóan a kifizetés itt is forintban történik. Ennek megfelelően az átváltás költségei a munkavállalót terhelik.


A fenti eseteken kívül, devizában történő fizetés csak akkor jöhet még szóba, ha külföldi személy végez Magyarországon munkát. A felek ilyenkor egy, a magyartól eltérő másik jogot is kiköthetnek a magyar munkajog helyett, ami lehetőséget biztosít számukra a devizában történő fizetésre.


Abban az esetben, ha a jogszabályba ütközően a felek mégis valamilyen devizában adják meg és fizetik a munkabért, akkor a megállapodás részlegesen érvénytelen lesz. A szerződés azon részei, amelyeket az érvénytelenség nem érint, az továbbra is hatályban maradnak, így a munkaviszony továbbra is fennmarad, de az érvénytelenség okát meg kell szüntetni. Azaz a pl. euróban megállapított és kifizetett bér helyett a munkabért a továbbiakban forintban szükséges megállapítani és kifizetni.

A forintban történő bérmeghatározás, illetve kifizetés kizárólag munkaviszony-alapú foglalkoztatásra irányadó. Ha a felek között polgári jogi megállapodás (pl. megbízási szerződés) jön létre, akkor nem kötik őket a munkajogi szabályok, és egymás között a fizetendő ellenértéket bármilyen devizában megállapíthatják.