Felnőttképzési rendszer változásai


A belső képzés fogalma a jogszabály szerint olyan oktatás és képzés, amelyet a munkáltató nem üzletszerűen, a jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés kivételével, összesen hat óra időtartamot meghaladó mértékben szervez saját munkavállalói, a partner- vagy kapcsolódó vállalkozás, illetve beszállítójának foglalkoztatottjai részére.

A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről, valamint a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra a jogszabály szabályait nem kell alkalmazni.

A fenti változások értelmében azoknak a cégeknek, akik csak a jogszabály alapján kötelező tűz-, illetve munkavédelmi oktatást, vagy saját munkavállalójuk betanítását 6 óránál rövidebb időben végzik, nincs szükségük a szeptemberben bevezetett bejelentésre.

A belső képzések esetében csak a 6 óránál hosszabb képzéseket kell jelenteni, illetve azokat a 6 óránál rövidebb képzéseket, amelyeket jogszabályi előírás alapján folytat a képző. A képzés befejezésétől számított 30 napon belüli adatszolgáltatás terve még jobban felpuhult, negyedévente kell majd belső képzések esetén adatot szolgáltatni a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe a már befejezett (és nem elkezdett) képzésekről.

Adminisztráció

Kevesebb adatot kell majd nyilvántartani a képzéshez kapcsolódóan. A módosított 21-es paragrafusnak megfelelően nincs többé TB azonosító, adóazonosító, lakcím adatok, telefonszám, nemek nyilvántartása és törlésre került az állampolgársággal kapcsolatos adatok nyilvántartásának a kötelezettsége is.

A csökkentett nyilvántartási adatkört természetesen lekezeli a nyilvántartás alapján szolgáltatott adatok köre is, például az adószámot nem kell szolgáltatni, hiszen nem is kell nyilvántartani ezentúl.

Az év elejei változás nem visszamenő hatályú, így akik a szeptember 1-jei és december 31-i időszak között a hatályos jogszabályoknak megfelelően bejelentéssel éltek és ezzel együtt befizették a 15.000 Ft eljárási díjat, azok ezt az összeget nem igényelhetik vissza.