Kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót a koronavírus elleni oltás beadására?


Jelenleg Magyarországon nem kötelező a koronavírus elleni oltás, ebből kifolyólag a munkáltatóknak nem teszi lehetővé semmilyen jogszabály, hogy a munkavállalóikat arra kötelezzék, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást.

A munkaadónak ugyanakkor jogszabályi kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezet megteremtése, mindezt azonban a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között kell megtennie. 


Ebbe pedig nem tartozik bele a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele.

A vakcina beadatása nem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, hiszen lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes vagy egészségügyi helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást, például a várandós nők, vagy akik allergiások a védőoltás bizonyos összetevőire, illetve akik korábban már átestek a víruson, de még nem telt el a meghatározott idő ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát.

 

Ugyanakkor egy külön jogszabályban foglalt rendelkezés szerint a munkáltató köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi biológiai kockázatokat felmérni. Ezen felmérés alapján határozható meg, mely munkakörökben indokolt a koronavírus védőoltás. Ha a munkáltató a becslés alapján előírja bizonyos munkakörben a védőoltás szükségességét, akkor köteles a védőoltást és annak költségeit is biztosítani.

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele diszkriminációs és adatvédelmi problémákat is felvet. Nem érheti hátrány azt a dolgozót, aki nem akarja beadatni a koronavírus elleni oltást vagy valamilyen okból nem adathatja be.

Már a munkavállaló felvételekor is figyelni kell arra, hogy a munkáltató nem kivételezhet a koronavírus elleni oltás megléte esetén. A munkaszerződés megkötését nem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni. Továbbá kötelező körülmény hiányában a vakcinát megtagadó munkavállaló munkaviszonyának munkáltató általi felmondása jogellenesnek minősül.


Adatvédelmi szempontból nézve is visszás az oltás kérdése,

mert az alkalmazottak beoltottságának nyilvántartása, adatvédelmi kérdéseket is felvet. Az ilyen jellegű információk olyan szenzitív, személyes adatnak minősülnek, amelynek kezeléséhez a munkáltatónak nincs törvényes jogalapja.

 

Az egészséges és biztonságos munkakörnyezet fenntartására olyan megoldásokat kell választania a munkáltatónak, ami a legkevesebb személyes adatkezeléssel jár. Ahol lehet ott érdemes az otthoni munkavégzést elrendelni, az irodai beosztást úgy létrehozni, hogy egyszerre a lehető legkevesebben tartózkodjanak az irodában. Azokon a munkahelyeken ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen, ott próbáljunk meg fizikai izolációs megoldásokat alkalmazni, és fokozottan fertőtleníteni.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal.