Adóhátralék fizetési halasztása és részletfizetési lehetősége


Az Art.-ben szabályozott fizetési halasztás, részletfizetés és a természetes személyeknek engedélyezhető automatikus részletfizetési kedvezményeken túl a 2021. június 9-én megjelent Kormányrendelet értelmében az adóhatóság mind a jogi személyek mind a természetes személyek kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb öt millió forint összegű adóra egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja vagy valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

 

Az Art. értelmében az adóhatóság jogi személyeknek csak a bírság- és pótléktartozást mérsékelheti, illetve engedheti el.

Ezt a szabályozást enyhíti a Kormányrendelet annyiban, hogy az adóhatóság a nem természetes személy adózó kérelmére az őt terhelő adótartozást egy adónem tekintetében, egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de öt millió forintot meg nem haladó összegben mérsékelheti.

Abban az esetben van lehetőség a fenti mérséklésre, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

 

Fontos kikötés azonban, hogy a kétféle kedvezmény együttes engedélyezésére nincs lehetőség.

Mindkét típusú kérelem 2021. december 31-ig terjeszthető elő az általános szabályok szerint, az ügyintézési határidő 15 nap.