Tilos az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazása


A nyár közepétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala. Az erről szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet 2021. július 1-én lép hatályba, a hagyományos műanyag italtartó pohár kivételével. Utóbbiakra türelmi időt alkalmaz a rendelet, így az azokra vonatkozó tiltás csak 2023. január 1-én lép hatályba. Szintén július 1-jétől tilos azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

A rendelet értelmében július 1-től nem lehet majd forgalomba hozni az alábbi egyszer használatos műanyag termékeket:

1.1. Fültisztító pálcika;

1.2. Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);

1.3. Tányér;

1.4. Szívószál;

1.5. Italkeverő pálcika;

1.6. Léggömbökhöz - kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat - rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;

1.7. Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely

  • azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre,
  • fogyasztása általában az edényből történik,
  • készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;

1.8. Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;

1.9. Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.


Figyelemmel arra, hogy a rendelet a forgalomba hozatalt tiltja, ami a termékek első forgalomba hozatalát jelenti, ezért a rendelet nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a már forgalomba hozott tételek a készletek kimerüléséig 2021. július 1-ét követően is forgalmazhatók legyenek (például a kereskedő, étterem stb. jogosult a készleteit ellenérték fejében vagy ingyenesen rendelkezésre bocsátani).

Az anyaghasználatuktól függetlenül vannak olyan termékek, amelyekre a rendelet hatálya nem terjed ki. Ezek a termékek például a kisgyermekeknek készült speciális gyógyászati célra szánt italpohár, vagy az orvostechnikai célra használt szívószálak és pálcikák továbbra is forgalomba hozhatóak.


Szankciók:

A rendeletben foglalt forgalomba hozatali tilalom megsértése esetén a forgalmazó hulladékgazdálkodási bírságra számíthat. A hulladékgazdálkodási bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, továbbá a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására vagy a megfelelő védekezés kialakítására, a természetes vagy eredeti környezeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

Ezen felül a hulladékgazdálkodási hatóság a jogszabályok előírásainak megsértőjével szemben minőségvédelmi bírságot szabhat ki.


Környezetvédelmi termékdíj tételek

A 2021. július 1.-én bevezetésre kerülő új kategóriák miatt változnak a termékdíjtételek is.

Termék

Termékdíjtétel (Ft/kg)

Műanyag (a műanyag hordtasak kivételével)


57

Műanyag hordtasak (15 mikron alatti) a biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak kivételével

1900

Biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak


500