Védőital adózása


A munkáltatók számára kötelező törvényi előírás a munkavállalók egészségének megóvása érdekében megfelelő szervezési intézkedések foganatosítása, többek között azzal, hogy védőital biztosításával enyhítsék a nyári hőség káros hatásait. Ennek munkajogi és adózási vetületeit tekintjük át.

A munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) szerint, ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében megfelelő szervezési intézkedéseket kell tenni. Ha a zárttéri és szabadtéri munkahelyi korrigált effektív hőmérséklet a 24 Celsius-fokot meghaladja, egészségvédelmi eszközöket kell alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni, munkavédelmi oktatást kell tartani. Szabadtéri munkahelyen a munkavállalók hőség elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, pihenési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

Az intézkedések keretében többek között a munkavállalók részére kötelező védőitalként igény szerint, de legalább félóránként 14-16 Celsius-fokot hőmérsékletű ivóvizet (amely lehet palackozott víz, ballonos víz, ásványvíz), vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt biztosítani. Az ital cukortartalma, ha nem mesterséges édesítőszerrel ízesített, legfeljebb 4 súlyszázalék lehet. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) szerint – többek között – nem minősül adóköteles bevételnek az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek az Mvt. előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása, továbbá adómentesek a nem pénzbeli juttatásként kötelezően biztosított védőeszközök, egészségvédelmi eszközök.

Amennyiben a munkavállalóknak biztosított ital a munkahelyi körülményekből adódóan védőitalnak minősül, úgy annak juttatása adómentes, így utána sem a munkáltatónak, sem pedig a munkavállalónak közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Amennyiben a juttatás nem felel meg a védőital jogszabály által meghatározott követelményeinek, azaz például energiaital, gyümölcslé, kávé stb., vagy fagylalt, jégkrém, más hűtött élelmiszer, úgy az nem lesz adómentes, hanem az Szja törvény értelmében egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (Áfa tv.) szerint az italt terhelő előzetesen felszámított adó nem vonható le. Mivel a védőital is italnak minősül, és az Áfa tv. a védőital tekintetében nem tartalmaz mentesítő szabályt, ezért a védőitalra is vonatkozik az adólevonási tilalom. Sőt az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek is, tehát ennek megfelelően nem lehet levonni például a vízadagoló automata bérleti díját, műanyag poharak díját terhelő áfát sem.

Ha a munkavállalóknak juttatott védőital jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költsége anyagjellegű ráfordításként számolható el. Ha viszont a munkavállalóknak juttatott védőital nem jogszabályi kötelezésen alapul, akkor annak költségét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.