Távmunkavégzés szabályainak változásai a veszélyhelyzet ideje alatt


A módosításokat követően a távmunkavégzésben történő foglalkoztatás szabályai továbbra is kedvezőbbek, mint a veszélyhelyzet időszakán kívüli munkajogi rendelkezések, ugyanakkor a novemberi szabályokhoz képest már szigorúbbak, közelebb állnak az Munka törvénykönyvében szereplő szabályokhoz.


Munkajogi előírások

A korábbi szabályozással ellentétben a távmunkáról  munkaszerződésben kell megállapodni, mostantól nem rendelhető el a távmunka a munkáltató részéről egyoldalúan.

A jogszabálymódosítás rögzíti, hogy távmunkavégzés esetén a munkavállaló a munkát a munkaidő egy részében vagy egészében a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi.

Eltérő megállapodás hiányában a távmunkavégzés során

a) a munkáltató utasítási joga a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki,

b) a munkáltató az ellenőrzési jogát távolról számítástechnikai eszköz alkalmazásával gyakorolja,

c) a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben legfeljebb a munkanapok egyharmada esetén végez munkát, és

d) a munkáltató biztosítja, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.


Munkavédelmi rendelkezések

A jogszabály módosítást követően a távmunkavégzés a munkáltatóval kötött megállapodása alapján a munkavállaló saját eszközével is történhet. Ebben az esetben a munkáltatónak kell meggyőződnie arról, hogy az eszköz biztonságos.

A munkáltatónak a munkavállalóját tájékoztatnia kell a munkahelyi munkavédelmi tanácskozási lehetőségekről, felelős személyekről, elérhetőségük adatairól.

Azoknál a munkavállalóknál, akik munkájukat számítástechnikai eszközzel végzik, ott a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkavállalónak ennek megfelelően kell megválasztani a munkavégzésének a helyét, a munkáltató a munkavédelmi szabályok betartását számítástechnikai eszközön keresztül ellenőrizheti.

nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a feleknek írásban kell megállapodniuk a távmunkavégzés helyéről. Csak olyan hely lehet a távmunkavégzés helyszíne, amit előzetesen a munkáltató munkavédelmi szempontból ellenőrzött. Ezen a helyen a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása nélkül nem változtathat, a munkáltató pedig köteles rendszeresen ellenőrizni, hogy a körülmények megfelelnek a követelményeknek és a munkavállaló betartja-e a rá vonatkozó szabályokat. Ezen túl a munkáltató kockázatértékelés, balesetvizsgálat lefolytatása és a munkakörülmények ellenőrzése céljából beléphet a távmunkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területére, valamint a munkavégzés helyét a munkavédelmi hatóság is ellenőrizheti.


Költségek elszámolása

A veszélyhelyzet ideje alatt a munkaszerződésbe foglalt távmunka esetén igazolás nélkül, költségként elszámolhatónak minősül a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott összeg, de legfeljebb havonta a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg (16 740 Ft.). Idén az elhúzódó minimálbér tárgyalások miatt a 2021. február 1-jén érvényes minimálbérrel kell számolni.