Munkabér más pénznemben


Mely esetekben fizethető ki a munkabér külföldi pénznemben?

 

Elöljáróban fontos hangsúlyozni, hogy a munkáltató főszabályként valamennyi munkavállaló munkabérét forintban köteles kifizetni.

Ha azonban a munkavállaló külföldön végez munkát, - a felek megállapodása esetén - lehetőség van a munkabér devizában történő megállapítására és kifizetésére is. 

A hatályos jogszabályi rendelkezéseket alapul véve a nem vezető beosztású munkavállaló munkabére kizárólag ebben az esetben, azaz külföldi munkavégzésre tekintettel adható külföldi pénznemben. 

Amennyiben mégis megtörténne, hogy a munkaszerződésben a munkabért külföldi pénznemben határozzák meg, akkor a munkaszerződés ezen része érvénytelen, helyette automatikusan az a szabály lép életbe, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, amelynek kezelésére már kialakult a bírói gyakorlat is.

A vezető beosztású munkavállalókra különös szabályozás vonatkozik, mely szerint a vezető beosztású munkavállaló munkabére a munkavégzés helyétől függetlenül devizában is juttatható. Ehhez a feleknek kifejezetten így kell írásban megállapodniuk.



Ki minősül vezető állású munkavállalónak?

 

A törvényi rendelkezések értelmében vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosított más munkavállaló.

A munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét (2022-ben ez az összeg bruttó 1.4 millió forint).

A munkáltató vezetője (pl.: egy Kft. ügyvezetője, a munkáltatói jogkör gyakorlója), valamint az ő közvetlen irányítása alatt álló és helyettesítésére jogosult munkavállaló mindenképpen vezető állású munkavállalónak minősül. Itt nincs mérlegelési lehetőség.

Ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be, dönthetnek arról a felek, hogy vezető állású munkavállalóvá teszik. Ehhez az is kell, hogy az alapbére elérje a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét.

Kiemelkedőnek minősülhet az olyan tevékenység, amely a munkavállaló kivételes szakértelme miatt lényeges a munkáltató működése szempontjából. A „fokozottan bizalmi jellegű munkakör" kapcsán a törvény indoklása akként rendelkezik, hogy az a munkakör tekinthető fokozott bizalmi jellegűnek, amelynek teljesítése az átlagoshoz képest jóval nagyobb megbízhatóságot feltételez. Ezekre a munkakörökre jellemző, hogy a munkavállaló az átlagoshoz képest jóval több bizalmas információval rendelkezik a munkáltató működését illetően, vagy jelentős anyagi eszközöket kezel.