30 év alatti anyák adómentessége


Jogosultság

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

 

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre

jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.




Jogosultsági hónapok

A fiatal anya a kedvezményt azokban a hónapokban érvényesítheti, amikor családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap, és a kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

 

Ha a fiatal anya az év során betölti a 30. életévét, utoljára még december hónapban érvényesítheti a kedvezményt, ha decemberben jogosult a családi kedvezményre. Így az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12- én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt.

 

Kedvezmény alapja

A 30 év alatti anya ezt a kedvezményt a munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása), illetve egyes önálló tevékenységből származó jövedelmei (pl. megbízási díj, vállalkozói kivét, mezőgazdasági őstermelői jövedelem) után veheti igénybe.

 

A kedvezmény érvényesíthető egyes adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így például a csecsemőgondozási díjból vagy a gyermekgondozási díjból is.


A kedvezmény mértéke

A kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja, annak összege adóévenként nem haladhatja meg a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzatát.


Mivel a változás 2023. január 1-jén lép hatályba, így a megtakarítás várható összege pontosan nem ismert, viszonyításként tekinthetjük a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, mely 499 952 forint volt. Vagyis a kedvezmény igénybevételének alapjaként ennek egy évre vetítve tizenkétszerese számítható, ami 5.999.424 forint, a kedvezmény maximum összege ennek megfelelően közel 900.000 forint lehet adóévenként.

Az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles (például bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós) jövedelem tekintetében fennmarad az adókötelezettség.

 

A 30 év alatti anyák kedvezménye személyi jövedelemadó-alap csökkentése során a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

 

Igénylés

A 25 év alatti fiatalok kedvezményétől eltérően, a fiatal anyák kedvezményének érvényesítése nem automatikus, az adóelőleg megállapítására kötelezett kifizető részére adóelőleg-nyilatkozatban nyilatkoznia kell a jogosultnak, ha igénybe kívánja venni.

 

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anya elsőként a 25. életéve betöltése hónapját követő hónapra vonatkozóan tehet e kedvezmény érvényesítése érdekében adóelőleg-nyilatkozatot.

 

Az adóelőleg-nyilatkozat megtehető online, ehhez ügyfélkapun keresztül be kell lépni az ONYA felületre (https://onya.nav.gov.hu). Az így kitöltött nyilatkozatot a NAV juttatja el az abban megjelölt munkáltató, kifizető részére, azzal a fiatal anyának további teendője nincs.

 

A nyilatkozat papír alapon is kitölthető és átadható a munkáltatónak, azt a NAV honlapjáról lehet letölteni (https://nav.gov.hu/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat).