Kapcsolt felek nyilvántartása


A közelmúltban megjelent hírlevelünkben összefoglaltuk, hogy a kapcsolt vállalkozásokra milyen törvényi előírások vonatkoznak.

A könyvvizsgálat során is kiemelt hangsúlyt fektetünk a kapcsolt tranzakciók vizsgálatára, az ügyletek során felmerülő esetleges adókockázatok feltárására, a kapcsolt felek beszámolóban való bemutatására, ezért kérjük Önöket, hogy az auditmunka támogatása érdekében állítsanak össze nyilvántartást arról, hogy az egyes törvények alapján ki tekinthető kapcsolt vállalkozásnak az Önök társaságánál.

A kapcsoltsági viszonyok vizsgálata nem csak a mérlegben, az eredménykimutatásban és a kiegészítő mellékletben való bemutatás miatt fontos, hanem annak adózási aspektusa miatt is, hiszen a nem megfelelő kapcsoltsági kör meghatározása adókockázatot jelenthet például a társasági adóban, vagy az innovációs járulék kapcsán, de a bejelentési kötelezettség elmulasztása is bírságot vonhat maga után.

A nyilvántartásokat, a kapcsolódó kalkulációkkal együtt a Társaságoknak szükséges elkészíteni és kérés esetén akár a könyvvizsgálat, akár egy adóhatósági revízió részére rendelkezésre bocsátani. A könyvvizsgálat keretében ezek tartalmi vizsgálatára a lényegesség figyelembe vételével kerül sor.

Az adóhatósági vizsgálatok tapasztalata alapján a kellő részletezettségű megbontás (költséghelyes, üzletáganként) árbevétel és a releváns költségek kapcsán szükségszerű, ellenkező esetben a revizorok készítik el a megbontást.

Amennyiben az adók kiszámítása és a bevallások benyújtásának helyessége kapcsán a Társaság nagyobb bizonyosságot, valamint megerősítést szeretne, úgy tanácsadóink szívesen állnak rendelkezésükre.