Borászati termékek adómentesen


A vonatkozó 451/2023 (X.4.) Kormányrendelet október 4-én jelent meg, de november 16-án lép hatályba. Figyelemmel az Szja tv. 69. § (5) a) pontjára is, mely szerint a közterheket a kifizetőnek a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítani és megfizetni, kizárólag a november 16-át követően juttatott borászati termékek lesznek adómentesek.


A Kormányrendelet értelmében ez a szabály a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó. A mai napon hatályos szabályok szerint a veszélyhelyzet 2023. november 25-ig tart, de az Országgyűléshez beterjesztették a hosszabbításra vonatkozó törvénytervezetet, amit már el is fogadtak. A hosszabbítás fél évre fog majd szólni.


Az adómentesség azt jelenti, hogy az egyébként üzleti partnereknek üzleti ajándékként vagy dolgozóknak csekély értékű ajándékként/szabadidős jellegű rendezvényen ajándéktárgyként adott bor értékének 1,18-szorosa után nem kell megfizetni a személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót.


A Kormányrendelet szerint a juttatás adómentességéhez az alábbi feltételeknek kell együttesen fennállnia:

  • a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől (pl. borászat, pincészet)
  • palackozott kiszerelésben vásárolt,
  • oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék (pl. bor, pezsgő, gyöngyözőbor, szőlőmust, borecet)
  • reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá
  • üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történjen a juttatása.

A boltban, szupermarketben, diszkontáruházban stb. beszerzett italokra, vagy például egy vendéglőben megtartott munkaebéden az étterem készletéből felszolgált italra a mentesség nem érvényesíthető!


Továbbá, például a borház pincéjében rendezett borvacsora, borkóstoló résztvevőinek átadott bor/pezsgő válogatást tartalmazó ajándékcsomag értéke csak akkor lehet adómentes, ha az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja szerint, személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát.


További odafigyelést igényel, ha a társaság a dolgozóknak juttat bort csekély értékű ajándékként (a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben). Ekkor az adómentesség ugyanazon magánszemély esetében csak évi egy alkalommal érvényesíthető, feltéve, hogy ennek a magánszemélynek a cég az adóévben más formában nem ad(ott) csekély értékű ajándékot, és ezt megfelelő nyilvántartással igazolja is.