Helyi iparűzési adó csökkentése 2021-2022. adóévekben


2021. évben a koronavírus világjárvány gazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározott feltételek teljesülése esetén jogosulttá váltak a helyi iparűzési adó csökkentett mértékben történő teljesítésére. Ezen vállalkozóknak 2021-ben a korábban bevallott adóelőleg felét kellett megfizetniük.

A Kormány 2022. évre az iparűzési adó mértékét a 2021-es évhez hasonlóan, ismét 1 %-ban maximalizálta a kisebb méretű vállalkozások terheinek csökkentése érdekében. Az ezzel kapcsolatos szabályozás 2022-től bekerült a Helyi adókról szóló törvénybe (Htv.).

 

Helyi iparűzési adó 1%-os mértéke a 2021-es adóévre

Adóbevallással kapcsolatos teendők

A 2021. évben végződő adóévben mindazon jogalanyok, amelyek a Htv. szerinti vállalkozó fogalmának és a Kkv. tv. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek együttesen megfelelnek azzal, hogy

  • az összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb ÉS
  • a Kkv. törvényben előírt éves nettó árbevétele a legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeggel, VAGY a mérlegfőösszege legfeljebb a 43 millió eurónak megfelelő forintösszeggel szemben legfeljebb 4 milliárd forint,

jogosulttá váltak az 1%-os adómérték alkalmazására.

 

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a besoroláshoz a Kkv tv. valamennyi előírását figyelembe kell venni, így például a kapcsolódó vállalkozásokra, partnervállalkozásokra vonatkozó speciális összeszámítási szabályokat is. Nem kell alkalmazni az úgynevezett „kétéves szabályt”, bizonyos esetektől eltekintve.


Az 1%-os adómértéket alkalmazhatja az a társaság, amely benyújtotta 2021. február 25-ig a 21NYHIPA nyilatkozatot, de azok sem esnek el az adócsökkentéstől, akik azt nem nyújtották be, mert a 2021. adóévre benyújtott helyi iparűzési adóbevallásban – amennyiben a feltételek teljesülnek – azt érvényesíteni tudják.

A 2021. évre vonatkozó iparűzési adóbevallás benyújtásakor a vállalkozónak, a jelenleg rendelkezésre álló szakmai értelmezések alapján, a 2021. üzleti évről közzétett beszámoló alapulvételével kell megvizsgálnia, hogy az 1%-os adómértéket alkalmazhatja-e. A feltételek vizsgálata során mindenképpen figyelembe kell vennie azt is, hogy a helyi iparűzési adó csökkentése állami támogatásnak fog minősülni. Amennyiben a törvény által előírt feltételek teljesülnek és a vállalkozás – kapcsolt vállalkozásaival együtt - még nem merítette ki a következő pontban részletezett állami támogatásként figyelembe vett keretét, akkor jogosult az 1%-os adómérték alkalmazására. Ebben az esetben a 2021HIPA nyomtatvány főlapján jelölni kell a KKV státuszt (10. sor) és az „adó” mezőben a 16.2 sorban az adó összegét az 1%-os adómérték alkalmazásával kell feltüntetni. 

Ha egy társaság nem jogosult a 2021. adóévi iparűzési adó csökkentésére, akkor is jelölnie kell a bevalláson a KKV státuszt, de az adó mértékéhez az önkormányzati rendeletben meghatározott adómértéket kell beírni és az adó összegét ennek megfelelően kell kiszámítani.

Átmeneti támogatásként vehető igénybe

A 2021. évben az 1%-os mértékkel kiszámított adó és az eredeti adómértékkel számított adó összegének különbözetéből adódó megtakarítás állami támogatásnak minősül.

Ez a támogatás az „Állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret a gazdaságnak a jelenlegi COVID-19-járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából” című, 2020. március 19-i, 2020/C 91 I/01 számú európai bizottsági közlemény szerinti átmeneti támogatásként (a továbbiakban: átmeneti támogatás) nyújtható, illetve vehető igénybe.

Az átmeneti támogatás támogatástartalma a 2021. évben végződő adóévi adóalap, valamint a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték (általános adómérték) és az 1 százalékos adómérték (csökkentett adómérték) különbözetének szorzatával egyező összeg.

A támogatástartalmat az adózó székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság a 2021. évben végződő adóévről szóló bevallás benyújtását követő hónap utolsó napjáig igazolja vissza. Ha a vállalkozás több önkormányzat részére is fizet helyi iparűzési adóelőleget, akkor az átmeneti támogatás a visszaigazolt összegek együttes értéke lesz.

Az átmeneti támogatás támogatástartalma az egyéb átmeneti támogatásként nyújtott támogatásokkal együtt vállalkozásonként – a vállalkozásnak a Tao tv. szerinti kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve – nem haladhatja meg:

  • a 2 300 000 eurónak megfelelő forintösszeget,
  • a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetén 290 000 eurónak megfelelő forintösszeget,
  • halászati és akvakultúra-ágazatban tevékenykedő vállalkozások esetén 345 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

A kedvezményezettnek és az adóhatóságnak az átmeneti támogatással kapcsolatos minden iratot a kedvezmény igénybevételét követő tíz évig meg kell őriznie.


Helyi iparűzési adó 1%-os mértéke és az adóelőleg csökkentés a 2022-es adóévre

1%-os adómérték alkalmazása

A 2021. évben végződő adóévre vonatkozó kedvező szabályok a 2022. évben végződő adóévben is fennmaradnak, ami azt jelenti, hogy az alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapítottaktól eltérően az arra jogosultak részére a helyi iparűzési adó mértéke 2022. adóévben is 1%, amennyiben az adó mértéke az adott önkormányzatnál eredetileg ennél magasabb.

A csökkentéssel továbbra is azok a Kkv. törvény szerinti mikro,- kis- és középvállalkozások élhetnek,  amelyek mutatószámai a 2022. évben végződő adóévben is várhatóan megfelelnek a korábban már ismertetett létszám, árbevétel, illetve mérlegfőösszeg feltételeknek.

Adóelőleg csökkentés

2022. adóévre is alkalmazható az a könnyítés, hogy a mikro-, kis és középvállalkozásnak minősülő vállalkozások a 2022. évben az adott előlegfizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2022. évben az önkormányzati adórendelet szerinti mértékkel bevallandó – helyi iparűzési adóelőleg 50 %-át jogosultak megfizetni az egyes esedékességi időpontokban (nem eltérő üzleti év esetén 2022. március 15. és 2022. szeptember 15.).

Azoknak a vállalkozásoknak, akik az idei évben is megfelelnek a feltételeknek és 2021. évben benyújtották a 21NYHIPA jelű nyomtatványt, illetve nincs olyan székhelyük vagy telephelyük, melyet a nyilatkozattételt követően hoztak létre, 2022. évben nincs további teendőjük. 2022. évre is automatikusan az adóelőleg felét fizethetik meg.

Amennyiben a vállalkozás a tavalyi évben nem nyújtotta be az adóelőleg-csökkentésre vonatkozó nyilatkozatát, de a jogszabályi feltételek előreláthatólag 2022. évben is teljesülni fognak, illetve nincs olyan székhelye vagy telephelye, melyet a nyilatkozattételt követően hozott létre, akkor a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak 2022. február 25-ig a 22NYHIPA nyomtatvány B) blokkjában nyilatkozhat arról, hogy

  1. a 2021. évben végződő adóévben mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősült, vagy a 2022. évben várhatóan mikro-, kis és középvállalkozásnak minősül, valamint
  2. nincs olyan Htv. szerinti telephelye, amelyet nem jelentett be az adóhatósághoz.

A nyilatkozat benyújtásával jogosulttá válik az iparűzési adóelőleg 50%-ának megfizetésére. A nyilatkozat kizárólag az adóhatóságon keresztül, elektronikus úton, az erre rendszeresített nyomtatványon (22NYHIPA) nyújtható be. Az állami adóhatóság továbbítja a nyilatkozatot a vállalkozó székhelye és Htv. szerinti telephelye önkormányzati adóhatóságának.

Amennyiben egy vállalkozás nem nyújtja be 2022. február 25-ig a nyilatkozatot, akkor sem fog elesni a csökkentett adómérték alkalmazásától, mert a 2022. adóévre benyújtott helyi iparűzési adóbevallásában – amennyiben majd a 2022. évi feltételeknek megfelel – azt érvényesíteni tudja.  

Emellett továbbra is él az a lehetőség, hogy a vállalkozó a már bevallott adóelőleg kapcsán mérséklési kérelmet nyújtson be az önkormányzati adóhatóság részére, akár a korábbi évekhez képest bekövetkező negatív gazdasági hatásokra hivatkozva.

Átmeneti támogatásként vagy csekély összegű támogatásként vehető igénybe

A 2022. évi iparűzési adó csökkenése a 2021. évihez hasonlóan szintén állami támogatásnak minősül. E támogatás a vállalkozó döntésétől függően csekély összegű támogatásként vagy átmeneti támogatásként nyújtható, illetve vehető igénybe.

Amennyiben a vállalkozás az adócsökkentést átmeneti támogatásként kívánja igénybe venni, akkor 2022. február 25-ig a 22NYHIPA nyomtatvány C) blokkjában nyilatkoznia kell arról, hogy

  • a támogatástartalomnak megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként, és
  • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III.22.) Kormányrendelet (Atr.) 6. § (4a)–(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak (vállalkozást például akkor kell nehéz helyzetben lévőnek tekinteni, ha olyan társaság esetén, ahol a tagok felelőssége korlátozott (kft. és rt.) a jegyzett tőkéjének több mint a felét felhalmozott veszteségei miatt elvesztette), és
  • nincs olyan a Htv. szerinti telephelye, melyet nem jelentett be az adóhatósághoz.

A 2022. évben igénybe vehető átmeneti támogatás támogatástartalma a 2021. évben végződő adóévi adóalap, valamint a 2022. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték (általános adómérték) és az 1 százalékos adómérték (csökkentett adómérték) különbözetének szorzatával egyező összeg.

A 2022. évi adócsökkentés csekély összegű támogatásként vehető igénybe, ha a vállalkozó 2022. február 25-ig nem nyilatkozik a helyi iparűzési adócsökkentés átmeneti támogatásként való igénybevételről.

Abban az esetben, ha a vállalkozó nyilatkozik arról, hogy az adócsökkentést átmeneti támogatásként kívánja igénybe venni, és a 2022. adóévi adóalapja meghaladja a 2021. adóévi adólapját, akkor ez a többletadóalap, valamint az általános adómérték és a csökkentett adómérték különbözetének szorzatával egyező összegű támogatás, csekély összegű támogatásnak minősül.

Ha a vállalkozót nem terheli adóelőleg-fizetési kötelezettség 2022. évben (például jogelőd nélkül alakult vállalkozás), akkor az adócsökkentés csak csekély összegű támogatásként nyújtható, illetve vehető igénybe.

A csekély összegű támogatásként történő figyelembe vétel vizsgálatánál nézni kell, hogy az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg:

  • általános csekély összegű támogatás esetén a 200 000 eurónak,
  • közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző vállalkozások esetén a 100 000 eurónak,
  • mezőgazdasági csekély összegű támogatás esetén a 25 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

A támogatás odaítélése során az adott pénzügyi évben, valamint az előző két pénzügyi év alatt odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalmának összegét kell figyelembe venni.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy a 22NYHIPA jelű nyomtatvány tehát két nyilatkozatot tartalmaz a B) és C) blokkban, amelyek egymástól függetlenül töltendők ki.