Stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelének korlátozása


A takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából jelentősnek minősülő egyes gabonafélék Magyarország területéről külföldre történő kivitelét szigorította meg az elmúlt hétvégén megjelent Kormányrendelet, melyet 2022. március 8-tól 2022. május 15-ig kell alkalmazni. A Kormányrendelet előzetes bejelentéshez köti bizonyos gabonafélék külföldre történő kiszállítását.

Az intézkedés célja az, hogy a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai fogyasztók és az állattartók ellátását.

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre.

Az államot elővásárlási jog vagy vételi jog illeti meg 2022. május 15-ig az alábbi termékek külföldre történő értékesítése, illetve tulajdonjogot nem érintő kiszállítása esetén.


1.

Vámtarifaszám

Termék megnevezése

2.

10019900

búza és kétszeres, kivéve vetőmag és a durumbúza

3.10011900
keménybúza (durumbúza) kivéve vetőmag

4.

10029000

rozs, kivéve vetőmag

5.

10039000

árpa, kivéve vetőmag

6.

10049000

zab, kivéve vetőmag

7.

10059000

kukorica, kivéve vetőmag

8.

12019000

szójabab, törve is, nem vetési célra

9.

12060091

szürke és fehér csíkos héjú napraforgómag és héj nélküli napraforgómag, nem vetési célra

10.12060099más napraforgómag, nem vetési célra (kiv. a héj nélküli és a szürke és fehér csíkos hájú napraforgómagot)

 

Az elővásárlási jog vagy vételi jog gyakorlásának biztosítása érdekében a gabona külföldre történő kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH).

A bejelentést a NÉBIH honlapjáról letölthető bejelentőlapon kell megtenni, amely megtalálható az alábbi linken.

A NÉBIH honlapján található tájékoztatás szerint a bejelentőlapot aláírva és lepecsételve, szkennelve kell beküldeni a gabonakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre.

Emellett az alábbi beküldési módon is eleget lehet tenni a bejelentési kötelezettségnek:

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:
- elektronikus úton: 
NEBIHKER (KRID): 427392978 

Természetes személy esetén: 
- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978 
- vagy postai úton:
1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. 
1525 Budapest, Pf. 30.


A bejelentéshez csatolni kell a gabona külföldre történő:

  1. értékesítésére vonatkozó szerződés vagy az elfogadott ajánlat, valamint – amennyiben az rendelkezésre áll – a számla, illetve
  2. szállításáról szóló szerződés, illetve egyéb, a külföldre történő tervezett kiszállítást igazoló okirat másolatát.

Amennyiben ezek az okiratok idegen nyelvűek, akkor azok hiteles magyar nyelvű fordítását is csatolni kell a bejelentéshez.

Az állam az elővásárlási jogát vagy a vételi jogát a bejelentés napjától számított harmincadik nap végéig megtett nyilatkozatával gyakorolhatja.

A gabona Magyarország területéről külföldre történő kiszállítása akkor kezdhető meg, ha az állam az adott határidőn belül nem tett nyilatkozatot, vagy olyan nyilatkozatot tett, amely szerint az elővásárlási jogot vagy a vételi jogot nem kívánja gyakorolni.


Felhívjuk a figyelmet, hogy a bejelentésnek és annak dokumentációjának a szállítmányt kísérnie kell.


Ha az állam él elővásárlási vagy vételi jogával, a NÉBIH haladéktalanul tájékoztatja a bejelentőt, hogy a bejelentésben meghatározott gabona vonatkozásában az állam elővásárlási vagy vételi jogot gyakorol.

A Kormányrendeletben foglaltak megtartását a rendőrség és az állami adó- és vámhatóság ellenőrzi.

A szabályok megsértése esetén figyelmeztetés közigazgatási szankció alkalmazásának nincs helye. Ha a bejelentő nem tett eleget a rendelet szerinti bejelentési kötelezettségének, a rendőrség vagy az állami adó és vámhatóság a bejelentő terhére a be nem jelentett gabona általános forgalmi adó nélküli értékének 40 %-áig terjedő közigazgatási bírságot szab ki.


Vetőmagok:

A Vetőmag Szövetség tájékoztatása szerint a Kormányrendelet módosítása folyamatban van annak érdekében, hogy a vetőmagok ne essenek kiviteli korlátozás alá. A módosítás kezdeményezésének indoka, hogy a vetőmag nem minősül sem takarmánynak sem élelmiszernek, így annak kivitele az ellátás biztonságát közvetlenül nem befolyásolja. A Vetőmag Szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a vetőmagok vonatkozásában sem a harmadik országba, sem az Európai Unióba irányuló kiszállítások esetén nem kell a Kormányrendeletben foglalt eljárást követni.