Ukrán magánszemélyeket érintő munkavállalási könnyítések és a munkáltatót megillető támogatás


Az Európai Unió Tanácsa átmeneti védelmet vezetett be a háború következtében Ukrajnából menekülő személyek tömeges beáramlása miatt. Az intézkedés célja védelem biztosítása azok számára, akik elhagyni kényszerültek a lakóhelyüket, és nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek származási országukba. Az átmeneti védelem kezdeti időtartama egy év, ami hat hónapos időszakonként legfeljebb további egy évre automatikusan meghosszabbodik, kivéve, ha az átmeneti védelmet megszüntetik.

A fenti uniós intézkedésre tekintettel Magyarországon március 8-án lépett hatályba az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szóló 86/2022. (III.7.) Kormányrendelet, amely a nemzeti jog szerinti megfelelő védelmet biztosítja.  Kormányrendelet. Ezen Kormányrendelet értelmében az alábbi személyek a menedékjogról szóló törvény szerint menedékesként részesülnek ideiglenes védelemben:

a) az Ukrajnában 2022. február 24-ét megelőzően tartózkodó ukrán állampolgár,

b) az a hontalan személy vagy nem ukrán harmadik országbeli állampolgár, aki 2022. február 24-ét megelőzően nemzetközi védelemben vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesült Ukrajnában, illetve

c) az előző pontok szerinti személy családtagja.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a menedékeskénti elismerést kérelmezni kell.

A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben.


Jelenleg elérhető gyűjtőpontok

TelepülésCím
VásárosnaményMunkácsi út 2. 

Tarpa

Kossuth út 19.

Aranyosapáti

Petőfi út 6.

Fehérgyarmat

Iskola köz 2.
MándokSzent István tér


A menedékes státusz ideiglenes, addig biztosít tartózkodási jogosultságot, amíg a háború tart.


A menedékes személyek munkavállalása

A menedékes státusz a munkavállalás szempontjából bír jelentőséggel.

A menedékes személy Magyarország területén engedélymentesen jogosult munkát vállalni, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is. A foglalkozások köre az alábbi linken található jogszabályban kerül részletezésre.

A közleményben felsorolt foglalkozások közé nem tartozó munkakörben munkavállalási engedélyt kell kérni, de könnyítést jelent, hogy a munkavállalási engedélyt az engedélyezési szabályokat tartalmazó  445/2013. (XI.28.) Kormányrendelet adott pontjaiban meghatározott szempontok vizsgálata nélkül kell kiadni. Így például nincs szükség érvényes munkaerőigényre, valamint a munkavállalási engedély iránti kérelmet nem kell elutasítani, ha a rendeletben előírt feltételek nem teljesülnek.

A menedékes személy közfoglalkoztatott is lehet.

Az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár tekintetében a menedékes részére nyújtott valamennyi ellátást és kedvezményt biztosítani kell, ha a magyar állampolgárság tényénél fogva kedvezőbb elbánásban nem részesül.


Az ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatása

A 2022. március 11-től hatályos 96/2022. (III. 10.) Kormányrendelet értelmében a magyar kormány Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében támogatást nyújt a munkaadó részére, ha

  • a munkaadó az ukrán állampolgárt munkavállalóként 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztatja,
  • a munkavállaló foglalkoztatása Magyarország területén történik,
  • a munkavállaló munkaviszonya határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában történő foglalkoztatásra jön létre, és
  • a munkaadó megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek, és nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban.

A támogatás iránti kérelem benyújtására munkaadóként az a gazdasági társaság jogosult, amely Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik.

A munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállásának idejére gondoskodik a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyének, illetve a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról.

A támogatás iránti kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell előterjeszteni. Ha a munkavállaló foglalkoztatására több foglalkoztatási helyen kerül sor, a támogatás iránti kérelmet a munkaadó választása szerinti telephelynek megfelelő illetékes kormányhivatalnál kell benyújtani.


A támogatás ideje:

A támogatás a munkavállalóval történő jogviszony  időtartamára, de legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható. Ezt követően egy alkalommal, a munkáltató kérelmére meghosszabbítható tizenkét hónappal, de legfeljebb a jogviszony fennállásának idejére.


A támogatás mértéke és felhasználási köre:

A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének a fele, ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét. Ha a kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult.

A lakhatási és utazási költségnek a támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló fele-fele arányban viseli.