Változások a föld haszonbérleti díjak teljesítésében


A földforgalmi törvény, illetve az azt kiegészítő átmeneti törvény januárban módosításra került. A módosítás arra irányult, hogy megakadályozza azt a kialakult gyakorlatot, hogy a földtulajdonosok és a haszonbérlők szerződéseikben irreális haszonbérleti díjakat rögzítsenek.

 

Tipikus visszaélési módszer volt ugyanis, hogy a felek a megállapodásokban a piacinál jóval magasabb díjakat rögzítettek, hogy az előhaszonbérletre jogosult más ágazati szereplőket távol tartsák az adott területektől. A valódi bérleti díjat pedig nehezen ellenőrizhető módon készpénzben teljesítették.

 

2022. január elsejétől a földhasználók készpénz helyett csak átutalással vagy postai utalvánnyal fizethetik ki a tulajdonosoknak a termőföldek haszonbérleti díjait.

 

A januári jogszabálymódosítás révén a bérleti díjak kiegyenlítése nyomon követhetőbbé válik az adóhatóság számára is, hiszen a fizetésről banki vagy postai bizonylatot kell felmutatni, amely alapján az is kontrollálható, hogy az összeg megfelel-e a szerződésben rögzítetteknek vagy sem.

 

Maradnak azonban olyan esetek, amikor továbbra is lehet készpénzben fizetni a haszonbérleti díjakat.


Ezek az esetek,

  • ha a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld vagy földek térmértékének összege nem éri el az 1 hektárt;
  • ha hozzátartozók közötti haszonbérletről van szó;
  • tanya haszonbérletére irányuló jogügylet esetén;
  • abban az esetben, ha a haszonbérlő legalább 25%-ban a bérbeadó tulajdonában vagy a bérbeadó közeli hozzátartozójának legalább 25%-ban a tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszervezet; vagy
  • abban az esetben, ha a haszonbérlő olyan családi mezőgazdasági társaság, amelyben a bérbeadó tag.